ISAFs årsmøte pågår nå

Starten på fremtiden skjer nå

Starten på fremtiden skjer nå

Å finne et nytt olympisk format og/eller nye klasser er den viktigste utfordringen internasjonal seilsport står overfor akkurat nå.

Publisert Sist oppdatert

I disse dager er delegater fra hele seilerverdenen samlet i Athen til ISAFs (det internasjonale seilforbundet) årsmøte, og i dag foregår et av møtene som kan bli starten på fremtiden for internasjonal seilsport.

SEILING SOM OL-GREN. Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) har satt sitt søkelys på seilsporten som olympisk gren, ikke minst fordi OL-regattaene samler færrest TV-seere og har liten medieinteresse. At sporten også krever kostbare anlegg, bidrar ytterligere til at det stilles spørsmålstegn ved sportens berettigelse i OL.

Det som taler for seiling er at grenen har en lang tradisjon i OL og er en av idrettene med bredest internasjonal deltagelse.

2020? Dette er imidlertid trolig ikke nok for IOC; seilsporten må bli mer attraktiv å følge på TV og i mediene.

I dag avholder Olympic Classes Sub-comittee sitt møte, og på dette møtet begynner trolig prosessen med å se på en ny fremtiden for seilsporten. Deltagelse er sikret i 2012 i London og 2016 i Rio de Janeiro, men deretter er det ikke gitt at seiling får være med.

MILLIONBELØP FORSVINNER. – Dersom seilsporten blir tatt av OL-programmet, vil dette få store konsekvenser for sporten. En betydelig støtte, som utgjør mangfoldige millioner, fra IOC til ISAF vil bortfalle, og dette vil gi organiseringen av seilsporten internasjonalt og nasjonalt rundt om i verden fullstendig andre vilkår. Vi vil da kunne bli satt tilbake til den tiden da det var rike mennesker som som styrer og bestemmer i seilsporten, fordi det er de som har ressursene. Uten OL vil seilsport igjen kunne bli en rikmannssport, mener generalsekretær Espen Guttormsen til SEILmagasinet.

Han nevner som eksempel at bare til ungdoms-OL fikk NSF en støtte fra IOC på kr 240 000 for å sende et norsk lag dit.

ENDRINGER – TIL HVA?. Hva som skal gjøre seiling mer medievennlig, er det mange meninger om. Noen mener det må komme spenstigere klasser som byr på mer action, inn i bildet, andre mener formatet på konkurransene må endres radikalt. Atter andre mener begge deler – og noen mener at man ikke skal la seg styre av IOC til å «ødelegge» seilsporten.

– Problemet er at de fleste delegatene på ISAF-møtet «kjemper for sin sak», sin klasse og sine interesser og ikke stemmer for noe som tjener helheten, sukker Espen Guttormsen.

NYTT FORMAT. Selv mener Espen Guttormsen at det viktigste er å endre formatet slik at det er lett å forstå for publikum og media, og at det ikke vil bli kåret en vinner før siste seilas er unnagjort. Mer utslagning og mindre sammenlagt-seiling, mener han må til.

– Tenk om vinneren av 100-meter er den som har best gjennomsnittstid i forsøksheatene, kvartfinalene og semifinalene, pluss at tiden i finalen teller dobbelt?, eksemplifiserer han.

– Vi er bare nødt til å gjøre noe, ellers vil vi ryke ut av OL, sier Espen Guttormsen, som selv er tilstede under ISAF-møtet, som åpnet i går og varer frem til 14. november.

SPLITTET. Han forteller at de skandinaviske landene er splittet i synet på fremtiden, og han karakteriserer Norge som en av de mest endringsvillige nasjonene.