På vei hjem med SOLO

– Det kom en tåre eller to

– Det kom en tåre eller to

Rune Aasberg er kommet til Danmark. Har får du litt av hans historie om Route du Rhum-bruddet.

Publisert Sist oppdatert

Rune Aasberg måtte som kjent bryte Route du Rhum. Siden 3. november har han seilt nordover på vei hjem. Nå ligger han i Tyborøn i Danmark hvor han ligger værfast. På Rune Aasbergs og båten SOLOs facebook-side har Aasberg skrevet litt om hva som hendte.

– Jeg har tidvis hatt problemer med B&G-systemet siden det ble installert da båten var ny, men håpet at Mark Wylies feilsøking og å skifte noen kabler og totalt to displayer før start, ville medføre at systemet fungerte som det skulle. Alle tester før start tilsa at alt var i orden. Det er umulig å finne en feil som ikke er der..., skriver Aasberg.

KRYSS. – Starten gikk, og B&G-systemet fungerte som det skulle, men etter to dager fikk jeg et forvarsel om at noe var galt da B&G systemet plutselig låste seg, og autopiloten skrudde seg av. Godt jeg seilte på kryss med to rev og stagseil, og ikke 200 m2 spinnaker i 20 knops unnavind. Da vet jeg hva følgende vil blitt...katastrofe!

– Jeg fikk resatt systemet igjen, og alt så tilsynelatende normalt ut. Så, etter ca. 12 timer, skjer det samme igjen, men denne gangen har systemet låst seg fullstendig. Jeg ringer Mark Wylie på kvelden, og etter 4–5 timer på satelitttelefon, der vi prøver ut alle mulige måter å reparere systemet på, kan vi bare konstatere at det er umulig å få resatt systemet. Jeg gir opp, og kontakter regattaledelsen om at jeg må bryte, forklarer Aasberg.

TÅRE. – Må innrømme at det kom en tåre eller to og utrolig mange ukvemsord, legger han til.

– Hele tiden har jeg ligget med bakket fokk og drevet nordover. Jeg var desperat på å få autopiloten til å fungere igjen, ellers måtte jeg be om assistanse for å komme meg til land. Jeg begynner å koble vekk deler av B&G systemet, og etter en tid greier jeg å få en pilot til å fungere bare på kompasskurs. Det er nok til å seile båten forsiktig igjen, men uaktuelt å fortsette regattaen med Jeg setter baugen nordover, utrolig frustrert og sliten.

VÆRFAST. Etter dette har jeg hatt en liten stopp i Dover for å fylle diesel, og ligger nå værfast i Danmark. Regner med å starte på turen videre til Oslo i morgen kveld.

Rune Aasberg legger til en stor takk til de som har fulgt ham:

Ellers vil jeg få takke alle sammen som har engasjert seg og fulgt meg før, under og etter regattaen. Det er helt fantastisk hvor mange som har fulgt med og kommet med oppmuntrende kommentarer. TUSEN TAKK ALLE SAMMEN! Vi ses! Seilerhilsen fra Rune.