34. America`s Cup

Hvem er Torbjörn Törnquist?

Hvem er Torbjörn Törnquist?

Svenske Artemis Racing satser – mye – mot den 34. utgaven av America`s Cup. Hvem er egentlig svensken bak?

Publisert Sist oppdatert

Det er mildt sagt ressurskrevende å stille med en utfordrer i America`s Cup. Ingen regattasatsning, kanskje idrettssatsning generelt, trenger så mye penger for å kunne lykkes.

Svenskene har prøvd seg tidligere, da også med solide «pengefolk» i ryggen. Denne gangen er intet unntak.

RIK. Laget Artemis Racing dukket opp for noen år siden og har satset i klasser som TP52 og RC44, og deltatt i Louis Vutton Trophy. Bak teamet står det én mann. Han er svensk og han er rik.

Torbjörn Törnquist er 56 år gammel. I 2002 startet Törnquist oljeselskapet Gunvor Group sammen med russeren Gennadij Timsjenko. På ti år har selskapet vokst til et enorm oljeselskap. I dag håndterer de en tredjedel av all oljeeksport fra Russland, faktisk er selskapet verdens tredje største frittstående oljeselskap.

Det svenske næringslivs-nettstedet Affärsvärlden.se beskriver Törnquist på denne måten: «en seilfrelst tennisamatør fra Solna utenfor Stockholm».

GUNVOR. Ifølge nettstedet startet Törnquist som trainee hos BP på begynnelsen av 1980-tallet, deretter var han noen år hos Scandinavian Trading Company, så sjef for det sveitsiske Inter Maritime Group, før han startet Gunvor Group med tilhørende suksess.

Russisk olje betyr mye penger. Gunvor Group omsatte i 2008 for 65 milliarder dollar, i et selskap han og partneren Timsjenko eier 95 prosent av.

Det er penger det kommer godt med å ha til en America`s Cup-satsning. 

Til svensk presse har han sagt at han ikke vil avsløre AC-budsjettet, men han konstaterte samtidig at det holder ikke å kjøpe en «ferdig-båt» for 200-300 millioner om man skal være med å sloss blant de beste.

– Da vinner man ikke og på den måten jobber ikke vi, var kommentaren hans til dét.

LITE SPONSING. – Jeg elsker kappseiling og jeg kjenner at jeg vil gå videre i denne sporten. Det blir lite med sponsing, jeg gjør dette mest for min egen del, men jeg får sette opp en G i spinnakeren. Hvorfor ikke?, har han sagt om kostnadene rundt seilingen.

Et estimat på hvor mye Artemis Racing-satsningen ligger på, er mellom 500 og 1000 millioner kroner. Riktig nok svenske kroner, men du verden et anseelig beløp.

Til den svenske avisen har han også fortalt at det er ham selv personlig – og ikke Gunvor Group – som gjør opp regningen.