ISAFs årsmøte i Athen – besluttet i dag:

Større endringer i OL-programmet

Større endringer i OL-programmet

Skjellet for de olympiske klassene i OL i Rio de Janeiro i 2016 ble vedtatt i dag. Det betyr sannsynligvis et farvel til Star som OL-klasse.

Publisert Sist oppdatert

Det internasjonale seilforbundet (ISAF) avholder sitt årsmøte i Athen, og for få minutter siden ble klassene og kategoriene for OL bestemt av ISAFs styre. Forbundets eventkomité vedtok tidligere denne uken sin innstilling til styret, og under styremøtet i dag gikk forslaget igjennom på kort tid.

UT MED STAR. Det betyr at det ikke vil bli noen kjølbåtklasse for menn i OL i Rio de Janeiro i 2016, hvilket også betyr at Star-båten vil ryke ut av OL-programmet. I stedet er det kommet inn en flerskrogklasse for et mannskap som må bestå av både menn og kvinner. En mikset klasse vil det også være i 470. Til nå har det vært egen dame- og herre-klasse i denne båttypen.

Nytt er også at kvinnene har fått sin egen skiff-klasse.

ENDRINGSVILJE. – Jeg har aldri vært vitne til en så kort diskusjon om OL-klasser tidligere. Det er tydelig at medlemmene av ISAF nå føler IOCs (den olympiske komiteen) øks hengende over hodet. Det er en helt annen vilje til endring på dette møtet enn tidligere, forteller Espen Guttormsen, generalsekretær i NSF, som er tilstede i Athen.

MER MEDIAVENNLIG. Også formatene på konkurransene er det igangsatt en prosess for å utvikle.

– De vil bli mer mediavennlige og forståelige, og det vil bli lagt større vekt på finalene enn tidligere, forteller Espen Guttormsen.

KAN OMGJØRES. Han legger til at enkeltlandene har anledning til å komme med innvendinger til beslutningene som er tatt under ISAFs vårmøte i mai 2011, men med den enstemmigheten som ble utvist i Athen, mener han det skal mye til for å endre beslutningen som er tatt i dag.

Først i november 2012 vil de enkelte båttypene som skal anvendes i OL 2016 bli bestemt.

– Men det er klart at Laser-, 49er, Elliot for matchracing damer og 470 for mixete lag vil bestå, sier Guttormsen til SEILmagasinet.

OL-KLASSENE SÅ LANGT. Det betyr at OL-klassene for 2016 foreløpig ser slik ut:

  • Brett- eller kite-klasse for damer og herrer. Utstyret som skal benyttes vil bli bestemt senere
  • Enmannsjolle for menn vil bli Laser Standard
  • Enmannsjolle for kvinner vil bli Laser Radial
  • Tomanns skiffjolle for menn vil bli 49er
  • Tomanns skiffjolle for kvinner. Klasse vil bli bestemt senere
  • Enmannsjolle for menn – tungvekt.  Finnjollen vil bestå som klasse
  • Flerskrogklasse for to personer med mannskap av ulike kjønn
  • Tomannsjolle med mannskap av ulikt kjønn. 470 er utvalgt klasse.
  • Kjølbåt for match racing kvinner.  Elliott 6m vil bestå som klasse.