Nyttårsseilas for 15. gang

Sesongåpning for tøffe Stavanger-seilere

Sesongåpning for tøffe Stavanger-seilere

Tradisjonen tro: Første weekend i januar blir det nyttårsseilas i Stavanger. For de tøffeste.

Publisert Sist oppdatert

– Det forventes godt over 40 båter til start med i alt drøyt 200 ivrige seilere om bord, forteller Einar Talgø i Stavanger Seilforening.

Og regattaen er for de tøffeste. Historien til regattaen kan fortelle om svært ulikt vær opp igjennom årene: Fra mye til lite vind; snø og regn og kulde og varmegrader. Noen ganger har det også vært for tøft til å slippe deltagerne utpå. Hva det blir i år, må man vente å se, men om det skulle bli kulde vel det neppe komme som noen overraskelse…

GUNDER. Et av særtrekkene ved og varemerket til Nyttårsseilasen er at den seiles etter gundermetoden. Båtene med lavest LYS-tall starter først og deretter båter med høyere og høyere LYS-tall. Starttidene er beregnet ut fra distanse, vindstyrke og båtenes handikap.

– Gjøres dette riktig, og alle seiler optimalt, skal i prinsipp båtene passere over mål samtidig. Dette gir garantert spenning i seilasen - også for de som følger regattaen fra land. Første båt over mål vinner regattaen, sier Talgø.

I tillegg til båtene som seiler etter LYS, vil det også være en egen tur-klasse, som starter samlet 10 minutter før første LYS-båt.

CHRISTEN WITH. Mye er tradisjonelt ved Nyttårsseilasen – også det at seilmaker Christen With stiller i følgebåt med videokamera og kommentarer. Det har han gjort i en årrekke tidligere. Inntrykkene han samler under seilasens løp, blir fremført under premieutdelingen i De Røde Sjøhus.

– Seilasen får dermed også et pedagogisk innhold for seilerne, fordi de fleste har noe å lære av Christen With når det gjelder seiltrim og båthåndtering, sier Einar Talgø.

Nyttårsseilasen foregår 8. januar og banen går mellom faste merker og bøyer i Byfjorden og Åmøyfjorden. I skrivende stund er 12 båter påmeldt, og vil du være med, finner du påmelding og informasjon på Stavanger Seilforenings nettside.

Se for øvrig også SEILmagasinets terminliste.