Rune Aasberg har satt seg nye mål

Norsk duo i Transat Jacques Vabre?

Norsk duo i Transat Jacques Vabre?

Transat Jaques Vabre 2011 sammen med Simen Løvgren kan bli neste mål for Rune Aasberg.

Da Rune Aasberg en sen høstdag seilte inn Oslofjorden etter sitt forgjeves forsøk på å fullføre den transatlantiske seilasen Route du Rhum, var han så drittlei at han knapt ville ha noe mer med båten sin, SOLO, å gjøre. Under gårsdagens shorthandedsamling på Dronningen i Oslo kunne han imidlertid fortelle at han hadde lagt de vonde tankene bak seg, og nå i alle fall ville se ett år fremover:

TRANSAT JACQUES VABRE. – Jeg kommer til å seile flest mulig norske shorthandedregattaer om våren og sommeren. Deretter vil turen gå til England og Fastnet Race, og så videre til Le Havre i Frankrike, der Simen Løvgren og jeg har tenkt å stille til start i doublehanded-regattaen Transat Jaques Vabre.

– Hvis…

For det er et stort hvis med dette målet, men det står nødvendigvis ikke på de norske seilerne.

– Vi kan bare deltadersom arrangøren setter opp en Class 40-klasse, og det vet vi ikke ennå. Men om det blir en Class 40-klasse, er det planen vår å delta, sier Rune Aasberg til SEILmagasinet.

Transat Jacques Vabre går fra Le Havre i Frankrike til Salvador de Bahia i Brasil. Distansen er 4 335 nautiske mil.

FASTNET RACE. Når det gjelder deltagelsen i Fastnet Race er det også der uvissheter:

– Jeg vet ennå ikke om det blir egen shorthandedklasse der eller om vi må stille med fullt mannskap. Blir det fullt mannskap, kommer jeg til å invitere min australske venn Bruce McKay som jeg seilte Sydney–Hobart-seilasen sammen med i 2009, forteller Aasberg.

I Sydney–Hobart seilte Aasberg om bord i 40-foteren WASABI som i 2009 vant regattaen.

SMERTE OG GLEDE. Rune Aasberg fortalte de 98 shorthandedseilerne som satt lydhøre på Dronningen, om hele sitt lange og kronglete Class 40-prosjekt; fra ideen ble tent da han overvar Route du Rhum i 2006 til han i høstens seilas etter noen døgns seiling i Route du Rhum 2010 måtte innse at han ikke kunne fortsette fordi autopiloten ikke lenger virket.

Han avsluttet med en egenprodusert videofilm som berettet om hvordan han selv opplevde Route du Rhum. Filmen formidlet hvilket stort arrangement og eventyr Route du Rhum er – der det i tiden før start er ca. en million mennesker innom havnen – og seilerne fikk se Rune snakke til sitt eget videokamera da han måtte ta beslutningen om å bryte seilasen.

Regattaseiling er ikke bare seiling – men inneholder så mye mer. Rune Aasberg kunne berette om gleder og smerter – om oppturer og nedturer. 2010 endte med nedtur – nå med  2011-sesongen i sikte er han på vei inn i en ny opptur igjen…