Førstehjelpskurs

– Kursene fins, men deltagere savnes

– Kursene fins, men deltagere savnes

– Kursene fins dem, men hvor er deltagerne? Spør Thorvald Haarberg i Bergen Båtskole.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kan tilby det førstehjelpskurset som Helge Ivarsøy etterlyser for å kunne delta i Azab 2011. I samarbeid med NOSEFO treningssenter på Nøttvedt avholder vi ISAF-godkjent kurs i førstehjelp, men vi er avhengig av av 10 deltagere for at vi kan forsvare å gjennomføre det. Men så mange har aldri meldt seg, sier Thorvald Haarberg i Bergen Båtskole.

Les sak om deltagelsen i Azab.

Han kan fortelle at det i fjor også var seilere som trengte kurset for å kunne delta i Round Britain, men at de måtte dra utenlands for å få papirene i orden.

KONKURRERENDE KURS. – Problemet, sier Haarberg, – er at Norges Seilforbund har godkjent noe de kalle forenklete førstehjelpskurs som foreninger kan avholde sammen med Røde Kors og lignende organisasjoner. Disse kursene gir imidlertid ikke ISAF-godkjennelse i sikkerhetskategori 2 og lavere – til det er de ikke omfattende nok. Og når alle seilerne velger disse kursene, blir det ikke nok deltagere til det «egentlige» førstehjelpskurset.

Dette går over to dager og en kveld og gir en full gjennomgang av hvordan du skal kunne klare deg på egenhånd i åpen sjø dersom noe skulle skje om bord.

SIKKERHETSKURS. Thorvald Haarberg stusser også over utspillet til NSFs storbåtkomité:

– Det fins et knippe godkjente arrangører av sikkerhetskurs, og det vil være naturlig at disse arrangørene også skal tilby oppfriskningskurs – noe jeg tror de både vil og skal.

Bergen Båtskole er en av dem.

– Jeg henvendte meg imidlertid til NSF i høst for å forhøre meg om innholdet og opplegget rundt disse oppfriskningskursene. Jeg fikk til svar at det var en sak som skulle tas opp i styret. Siden har jeg ikke hørt noe, sier han.

Les sak om oppfriskningskurs.

OVERSIKT. Og til den manglende oversikten over hvem som tok sikkerhetskurs i 2006:

– Det var kun en godkjent norsk kursarrangør det året, og det var Nils Nordenstrøm. Det er vel bare å gå til ham og få listen – noe som er en del av kvalitetssikringskravet for arrangører, sier han.

Det ble imidlertid avholdt enda et sikkerhetskurs i 2006, «Sikkerhetskurs for Gutta» med engelske konstruktører, men deltagerne der fikk sine godkjennelsespapirer fra England og en oversikt over hvem dette er, befinner seg da også der.

Sannsynligvis.