Søk i arkivet

Ikke bare bare å arrangere regatta vinterstidKontrastrik Snøføyka

Båtbrann, isbryting, solrik, vindfattig, langsom og avkortet. Disse stikkordene oppsummerer årets Snøføyka.

Regattasjef i Ran Seilforening, Kjell Magnus Økland, gir selv sin beskrivelse av lørdagens begivenhetsrike forløp på denne måten:

Det starta dramatisk med NORsteam som brann og deretter sokk ved kaien i natt. Svært synd for dei unge jolleseglarane som hadde sett fram til å få prøva seg i kongens gamle båt.

I staden vart desse seglarane fordelt på fleire andre båtar slik at dei i det minste fekk kome seg på fjorden som plaster på såret. Les reportasjar om brannen hjå Seilas, BT, SEILmagasinet, BA og TV2.

IS: Is var et problem for både arrangører og seilere.

TJUKK IS. Dinest var det trøbbel i den andre enden av temperaturskalaen. Delar av hamna i Anglevik var tilfrosen, noko skapte problem for bøyebåt og fotobåt som båe laut prøva seg som isbrytarar på 1,5 cm tjukk is.

For fleire av dei deltakande båtane vart isen òg ei utfordring. I Fanafjorden hadde båten SYNZYGUSS hakka is i to timar før dei kom i ope farvatn, men det tok ikkje lang tid før båten kom inn i ny is og dermed laut dei kasta inn handkledet før start.

BESKJEDEN VIND: Det var beskjeden vind i starten.

LITE VIND. Før start var det lett bris frå søraust 2–3 m/sek, og meldingane tydde på at dette skulle auka til 4–5 m/s utover dagen. Det vart difor avgjort å segla løp nr. 2: Start – merke 300 meter til lo for startlinja om babord – Kalsøyflu om babord – Skageflu om babord – Rotøyane om babord – mål.

AVSTED: Feltet dra avsted ut fra start.

BABORD FORDEL. Alle dei tre startane gjekk fint, sjølv om få utnytta den store babordfordelen på startlinja.

Etter runding av kryssmerket valgte dei fleste båtane å gå nokså langt aust langsmed Færøy og Bukholm på fyrste delen av den lange lensen mot Kalsøyflu.

Ved Rotøyane gjekk dei fleste båtane på vestsida, nokre få prøvde seg i sundet mellom Nordre og Midtre Rotøy, men dette resulterte berre i tap.

MINKET: Mellom Røtøyene og Ramsøy minket vinden.

VINDEN LØYET. Mellom Rotøyane og Ramsøy minka det gradvis med vinden og det vart etterkvart ein del spredning i feltet. Dette vart særleg båtane i klassen utan spinnaker skadelidande av.

Etter runding av Kalsøyflu tok vinden seg litt opp att og båtane fekk ein grei kryss i 2-3 m/sek.

KRYSSLENS: Med lite vind var det om å gjøre å holde trykk i spinnakrene.

AVKORTING. Det vart no teke avgjerd om å ta avkorting ved Skageflua lykt. Problemet var at berre få av båtane ville nå dit i tide. Det vart difor gitt muntlig melding til alle båtane om utviding av maksimaltida.

På strekket frå Ramsøy til Rotøyane såg det ut til at det lønte seg å halda seg utanfor den sterkaste motstraumen midtfjords og størst gevinst var det nok for dei som låg på austsida av fjorden.

Det siste legget frå Rotøyane til Skageflua vart langdrygt for dei fleste for no minka vinden til eit minimum.

MÅLGANG: Endelig: I mål! 

Etter målgang kunne småkalde seglarar gle seg over varm suppe og ei kort oppsummering av Thomas Nilsson fra North Sails sine inntrykk frå dagen. Dinest var det klart for premieutdeling.

 DOUBLEHANDED: Vinnar i klasse Doublehanded: HELENA, Milde Båtlag.
LYS OPP TIL 1,15: Vinnar i klasse LYS til og med 1,15: WHIPLASH, BSI/Seiling.
LYS 1,16–1.24: Vinnar i klasse LYS 1,16-1,24: X-FACTOR, Nordhordland Seilforening med dagens beste korrigerte tid.
LYS 1,25 OG HØYERE: Vinnar i klasse LYS frå og med 1,25: REGINA II, Ran Seilforening.

Ran Seilforening takkar alle medhjelparar og deltakarar for god innsats og ynskjer velkomen attende til Snøføyka neste år.

Se flere bilder fra Snøføyka.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen