Vil ankomme ved midnattstider

To skip på vei til BERSERK

To skip på vei til BERSERK

To skip vil ventelig være der BERSERK skal befinne seg ved midnattstider i dag. Det er fortsatt ikke tegn til liv fra båten.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har fortsatt ikke hatt kontakt med båten, men to skip er nå på vei til området der BERSERK skal være, sier vakthavende redningsleder Tore Hongset ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til SEILmagasinet.

Hovedredningssentralen samarbeider og har stadig kontakt med redningstjenesten i New Zealand.

MILJØAKTIVIST. Det ene av de to skipene heter STEVE IRWIN og er skipet til miljøaktivisten Paul Watson i miljøorganisasjonen «Sea Shepherd». Det andre skipet er det russiske ekspedisjonsskipet PROFESSOR KROMOV.

– STEVE IRWIN har helikopter om bord, opplyser Hongset.

MYE VIND OG KULDE. Det har blåst kraftig i området – opp mot 80 knop – men nå har vinden løyet betydelig og været i bedring. Det nærmeste døgnet skal vinden fra østlig retning løye til rundt 20 knop. I kombinasjon med vinden har det vært kaldt – ned mot minus 10 grader i følge tilgjengelige værdata for området.

– Hovedbekymringen vår er store bølger i kombinasjon med mye is i området, men også nedising av båten kan være et problem. At det er mange minusgrader i området har vi faktisk ikke sjekket, sier Hongset.

Været i McMurdo.

UNDER SEIL? Da Hovedredningssentralen sist var i kontakt med BERSERK, fikk de opplyst at de skulle søke inn i en bukt for å komme i le av det ventete uværet. Om de nådde bukten eller ikke, vet de ikke. Man vet med andre ord ikke om båten var under seil eller lå til ankers da uværet kom.

– Har de nådd frem til nødhavnen de hadde sett seg ut, vil de nok ha ligget i le for det verste, mener Hongset.

UVANLIG SENT. Sommersesongen er helt på hell i Antarktis og Hongset sier til SEILmagasinet at «det er fint lite vanlig at det er seilbåter der nede på denne årstiden».

Så vidt hovedredningssentralen er informert om befinner ikke skipperen, Jarle Andhøy, seg om bord. Han skal være på land på vei til Sydpolen.

UKJENT MED EKSPEDISJONEN. – Vi har ingen opplysninger om hvor de to som angivelig skal være på land, er, sier seksjonsleder Birgit Njåstad ved Norsk Polarinstitutt.

– Vi har heller ikke utstedt noen tillatelse til at de skal kunne bevege seg i området, men i og med at det er et internasjonalt miljø der nede, vet vi ikke om det kan være andre land som har gitt dem tillatelse, sier hun.

MÅ HA TILLATELSE. I følge miljøprotokollen skal all aktivitet i Antarktis meldes og godkjennes, og etter det SEILmagasinet erfarer er det vanlig kotyme at norske statsborgere som søker om slike tillatelser blir henvist til Norsk Polarinstitutt.

Les Jarle Andhøys blogg.

Så vidt vites er BERSERK utstyrt med to satellitt-telefoner, og i og med at ekspedisjonen er delt i to – tre personer om bord og to på land – er det naturlig å tro at ekspedisjonene har hver sin telefon.

Ingen av de to telefonene blir etter det SEILmagasinet forstår besvart ved anrop.

Les mer om BERSERK.

Les tidligere sak om BERSERKs forsvinning.