Skip Novak har seilt i Antarktis i 24 år

– Ville aldri vært i Rosshavet med en seilbåt

– Ville aldri vært i Rosshavet med en seilbåt

Den amerikanske seileren Skip Novak er den i verden som har seilt mest i Antarktis. Han ville aldri seilt i Rosshavet der BERSERK var.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ville aldri seilt med noen «liten» seilbåt i Rosshavet på noen tid av året. Risikoen for is er altfor stor og eksponeringen er for stor – i den betydning at det ikke fins noe sted å «gjemme» seg. Med å gjemme seg mener jeg å finne en bukt som bare er litt dypere enn båtens dypgående slik at farlig is ikke kan presse seg inn i bukten, sier Skip Novak til nettstedet World Explorersweb.

I ANTARKTIS I 24 ÅR. Skip Novak er en verdenskjent seiler som har seilt fire Whitbread Round The World Race-regattaer og de siste 24 årene har han tilbragt i Antarktisk med sine to båter på henholdsvis 54 og 74 fot. Ingen, om noen i verden, har større erfaring fra å seile i disse farvannene enn han.

Skip Novak forteller at han ble kontaktet av Jarle Andhøy og at han fortalte nordmannen at Rosshavet var et område hvor seilbåter ikke hadde noe å gjøre.

– Jeg får mange slike forespørsler fra slike «drømmere» som er betydelig feilinformert om området og klimaet, sier Novak.

TO SCENARIER. Etter hans mening tror han BERSERKs forlis enten skyldtes overising eller at de har truffet is som har slått båten i stykker.

– Om bord i PELAGIC (Skip Novaks minste båt) seiler vi komfortabelt i opp mot 40 knops vind. Øker vinden til 50 knop begynner det å bli mer risikabelt og bølgene blir straks farligere. Vi forsøker å planlegge reisene slik at vi mest mulig unngår slike forhold. Er temperaturen under 0 grader og vinden mer en 25–30 knop, begynner vindreven sjøsprøyt å fryse på dekk og i rigge. Isen bygger seg raskt opp. I kombinasjon med brytende sjø vil dette utgjøre en stor risiko for å kullseile, sier Skip Novak.

Hans teori er at at enten ising med derpåfølgende instabilitet eller at kollisjon med is som har ødelagt båten, er årsak til at BERSERK kan ha sunket.

SKJER FORT. – Dersom en båt ikke har vanntette skott, vil den synke i løpet av få minutter. Det vil gi deg tid til å utløse en nødpeilesender eller en redningsflåte, men ikke mer, sier han.

MISTET FORANKRING I VIRKELIGHETEN. Han sier det er utrolig at Jarle Andhøy hever seg over reglene om å søke tillatelse til å seile sør for 60 breddegrad – eller påberope seg å ikke kjenne dem. Han karakteriserer Andhøy som en av noen få eventyrere som har mistet forankring i virkeligheten og som fortsatt tror at Antarktis er et uregulert villmarksområde.

– Faktum er at Antarktis er svært regulert område og at det er helt uakseptabelt at noen påberoper seg å ikke kjenne til dette, sier han.

Skip Novak sier at BERSERK er den første seilbåten som har forulykket i dette farvannet og som det har vært en leteaksjon etter.

Les hele intervjuet på World Explorersweb.