Verdenscup: 42 Trofeo S.A.R. Princesa Sofia-Mapfre

To norske seilere i gullfinale

To norske seilere i gullfinale

Når verdenscupseilasene fortsetter på Mallorca, er det to norske seilere som stiller til start i gullfinalene.

Publisert Sist oppdatert

Mossingen Mathias Mollatt hadde en svært god dag på Mallorca i går og var først på første merke i den første seilasen. Han holdt koken nesten helt til mål, men spanjolen Javier Hernandez og svenske Rasmus Myrgren ble for sterke. Men 3. plassen føyer seg inn i rekken av gode enkeltseilaser som Mollatt har hatt i verdenscupen de siste årene.

I dagens andre seilas endte han på 9. plass – og det sikret ham en billett til gullfinalen. Før den ligger han på 32. plass i Laser Standard.

GULT FLAGG. Gullfinale ble det ikke på Kristian Ruth. Det ble derimot gult flagg, noe som gjorde at han ble tatt ut av gårsdagens første seilas. Han hadde fått et gult flagg og 720 graders straff i en av de tidligere seilasene på grunnn av for aktiv pumping og kroppsbevegelser. Reglene i verdenscupen er slik at når du får ditt andre gule flagg, blir du tatt ut av løpet.

Det andre gule flagget fikk han for å ha hatt litt for aktive rorbevegelser for å forbedre posisjonen sin i starten.

– Hvorfor får han gule flagg?

– Alle beveger seg på grensen av det tillatte; det må man for å henge med i toppen, men dommerne her er svært aktive. Hver dag tildeles det 10–15 gule flagg i Laser-klassen, sier trener Lars Loennechen til SEILmagasinet.

Med bare en seilas i går røk sjansen for gullfinale for Ruth, og den andre seilasen bar preg av det.

PERSONLIG REKORD. For Lars Myklebust Johansen fortonet dagen seg helt annerledes. Han satte «personlig rekord» i verdenscupen gjennom å seile inn til en 8. plass i den andre seilasen i går.

– Lars kom godt ut i starten og rundet første merke på 2. plass, forteller Loennechen.

Han forteller at grunnen til at Lars og Inge Salvesen ennå ligger et hakk bak Mollatt og Ruth i det store og det hele, er startene. Dessuten går det en del på styrke og finmotorikk når det blåser mye.

– De sliter med å komme seg godt ut. Klarer de det, løser mye av seg selv. Da kan de seile i friere vind og får valgmuligheten til å kunne slå på det første vindskiftet, slik Lars kunne i går, sier Loennechen.

SEILER FORTERE. Det som skiller Mollatt og Ruth fra de aller beste, og da i hovedsak britene Nick Thomson og Paul Goodison, samt australieren Tom Slingsby, er farten og lensene.

– På bidevind seiler de 1% fortere og ikke minst på lensene er det flinkere til å seile «negativt» og å finne de rette vinklene inn mot merket uten å tape fart. De har også en evne til å forbli i vindtrykkene lenger enn de andre. Kristian og Mattias kan holde følge med dem en stund, men så glipper det på ett tidspunkt i løpet av lensen, sier Loennechen til SEILmagasinet.

TIL GULLFINALE. En annen som satte «personlig rekord» i går, var Marthe Enger Eide i Laser Radial. Hun åpnet gårsdagen med en glitrende 5. plass og fulgte opp med 18. plass. Med det ligger hun på 36. plass og skal i likhet med Mathias Mollatt seile i gullfinalen i dag.

– Et lite internasjonalt gjennombrudd for Marthe er dette, sier Loennechen.

– Jentene sliter egentlig med de samme problemene som Lars og Inge. De er for beskjedne i startene, men når de klarer dem, er jeg sikker på at de vil gjøre et solid byks oppover på listene, sier Lars Loennechen, som håper at både Lars Myklebust Johansen og Marthe Enger Eide har fått mersmak på «befrielsen» det er å kunne seile i fri vind og velge selv.

Han mener at kun to seilere i gullfinalen er under pari prestert av de norske seilerne, men enkeltseilasene i går ga bud om at noe kan være i gjære.

«SAME SAME». For Bjørnar Erikstad i 2.4 mR ble dagen i går som de foregående: Han har gledelig bra båtfart, men banene er for korte for ham fordi han ikke rekker å trimme om så kjapt som de øvrige – og taper terreng på det.

Sebastian Wang-Hansen i RS:X hadde sin dårligste dag i går, men ifølge Loennechen hadde det først og fremst med forholdene å gjøre. Wang-Hansen liker seg best i mye vind.

I gåtr blåste det 3–4 m/sek. I dag er det ventet noe friskere forhol: 5–6 m/sek.

RS:X (60 deltagere)

32. Sebastian Wang-Hansen, KNS (11-28-31-43-32-50) – 53,3%

2.4mR (10 deltagere)

6. Bjørnar Erikstad, Tønsberg (5-6-6-7-7-4) - 60,0%

Laser Radial (78 deltagere)

36. Marthe Enger Eide, Bærum (22-15-24-20) - 46,2%

48. Kristine Strandenes, Grimstad (20-20-19-24) - 61,5%

50. Ina K. Berentsen Kullmann, Bærum (20-21-20-20) - 64,1%

54. Natscha Uthaug, Milde (27-28-18-22) - 69,2%

Laser Standard (127 deltagere)

32. Mathias Mollatt, Moss (11-21-22-14-3-9) - 25,2%

68. Kristian Ruth, Asker (17-17-19-11-DNC-33) - 53,5%

92. Lars Myklebust Johansen, Brevik (21-35-29-34-35-8) - 72,4%

114. Inge Salvesen, Christianssand (36-32-34-36-34-39) - 89,8%

Komplett resultatliste