Søk i arkivet

America’s Cup-teknologi brer om segOptimist med vingmast

Vingmast-teknologien er nå blitt introdusert for de aller yngste.

Teknologiene som er blitt utviklet i kampen om å vinne America’s Cup, har helt siden skonnerten AMERICA vant en regatta i England i 1851, påvirket den generelle utviklingen av seilsporten. Det er derfor ikke uten spenning og interesse man nå følger hva som skjer av utvikling, nå når verdens mest berømte regatta skal utkjempes med katamaraner med vingmast.

– Hva vil dette få av betydning for seiling generelt?

OPTIMIST-RIGG. At en så stor omveltning fra det bestående vil få mange til å tenke i nye baner, er åpenbart, og en som har gjort det, er designeren Mike Drummond i BMW Oracle-teamet.

Inspirert av noen newzealandske 470-seilere han kom i prat med, undret han seg over om vingseil-teknologien også kunne anvendes i rekrutteringssammenheng; man trenger jo en oppvoksende slekt av seilere med trening i å anvende vingseil.

Han så at toppseksjonen av riggen til en A-Class-katamaran var på størrelse med et Optimist-seil, så han monterte den til en Optimist-mast. Riggen ble prøveseilt i forbindelse med det nasjonale mesterskapet i Optimist i New Zealand.

IMPONERT. – Riggen står litt langt forut i båten slik at rortrykket er for lett, men ellers seilte jollen fint, forteller Drummond.

Han forteller også at han var imponert over alle de gode spørsmålene de unge seilerne stilte om hvordan vingseilet virket.

Vingmast på Optimist er nok neppe noe man vil se i Optimist-klassen fremover. Men nå er det i alle fall for søkt. Og det virket.

VINGMAST: Slik ser vingmasten ut i sin helhet.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen