AZAB 2011 starter i dag

Atlanterhav-regatta med norske deltagere

Atlanterhav-regatta med norske deltagere

Når regattaen Azores and Back Yacht Race – populært kalt AZAB – starter i dag kl 14 norsk tid fra Falmouth i England, stiller en norsk båt på startlinjen.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har en fantastisk værmelding. Sol og nordlige vinder med styrke 4 til 6 på Beauforts skala, og det er perfekt på vei over til Azorene, sier Helge Ivarsøy fra Askøy  til SEILmagasinet.

Sammen med Kjetil Skog fra samme seilforening skal han delta i den 40 fot store båten EMBLA.

SPENNENDE MILJØ. Vinden skal stå i nærmere en uke, og det er omtrent tiden de vil bruke på den 1150 n mil lange distansen ut til øyene i Atlanterhavet.

– Det blir spennende å se hvor mye kryss vi eventuelt får mot slutten, sier Ivarsøy, som også uttrykker at han stortrives i det internasjonale og tradisjonsrike miljøet i Falmouth.

– Her er det mange spennende båter og seilere; seilere som virkelig har vært på havet i tidligere tider, sier han og kaller dem Kapp Horn-generasjonen.

KLASSIKER. AZAB er en klassisk shorthanded-regatta som første gang ble arrangert i 1975. Regattaen fremstod som et alternativ til de transatlantiske Ostar og senere TwoStar-regattaen, som ble for dyre og omfattende å gjennomføre for mange. Det første året deltok 52 båter.

Nå arrangeres regattaen hvert 4. år og seiles etter IRC-systemet. Deltagerlisten inneholder et rikt mangfold av båter, og en av de mest populære båtypene er den engelske, langkjølte klassikeren Contessa 32. I den andre enden av skalaen er det for eksempel et knippe Class 40er.

FORNØYD MED KLASSEN. EMBLA, som Helge Ivarsøy og Kjetil Skog seiler, er en 40 fots aluminiumbåt tegnet av van der Stadt. De stiller i klasse 2 og  de konkurrerer mot båttyper som Sweden Yachts 38, Maxi 1000, Dufour 34, Dehler 37 og Sigma 36. EMBLA har IRC-måltallet 0,961, som er av de høyeste i klassen, hvilket betyr at de bør være blant de første båtene i mål i klassen.

– Vi er veldig godt fornøyde med klassen vi har havnet i, og unnavind passer oss bra. Så lenge det blåser slik at vi kan seile med maksimal skrogfart, burde vi ha gode sjanser, mener Ivarsøy.

Det er 14 båter i klassen og 60 totalt i regattaen. Alle båtene vil ha trackere om bord, slik at de kan følges i kartet.

Se deltagerlisten.

Følg med på trackingen.

– Nå er vi godt forberedt etter å ha vært mins 50 turer frem og tilbake i ulike butikker. Nå gleder vi oss til å komme i gang, sier Helge Ivarsøy til SEILmagasinet før start.