Færderseilasen 2011

Færderseilas med innlagt overnatting

Færderseilas med innlagt overnatting

Formula 18-seilerne får en annen Færderseilas enn de øvrige deltagerne. De skal overnatte på Jeløya.

Publisert Sist oppdatert

Når flerskrogsbåtene starter fra Aker Brygge kl 1150 fredag 17. juni, utgjør majoriteten av båtene en hel «sverm» av små 18 fot lange Formua 18-katamaraner. Nærmere bestemt vil de være 23 i tallet, og de som seiler dem, kommer til ha en annen Færder-opplevelse enn den seilasens øvrige deltagere vil ha.

CAMPING PÅ JELØYA. – Vi skal seile regattaen i to etapper, og vi skal gjøre det på F18-vis, forteller Hans Christian Grande til SEILmagasinet.

Det innebærer at når F18-seilerne kommer i mål på 1. etappe, så trekker de båtene opp på stranden, slår opp telt og overnatter til dagen etter. Kl 10.00 lørdag morgen går starten på neste etappe før de 46 seilerne går i mål i Horten – sammen med alle de andre båtene.

TO LANGE ETAPPER. I fjor startet F18-seilerne for seg selv på Lysakerfjorden og seilte en rekke kortere etapper. De erfarte imidlertid at ventetiden mellom hver etappe ble lang. Derfor har de endret konsept i år og har i stedet to lange etapper – med overnatting på ekte Archipelago Race vis.

Fra start ved Aker brygge følger de løpet til de øvrige båtene, men utenfor Filtvet må de holde seg øst for alle grønne staker mellom Filtvet og Jeløya. Deretter skal de runde ved Gulholmen før de går i mål ved Tronvik på Jeløya.

Etter at båtene er dratt på land, venter felles middag med helstekt lam servert på stranden og tilberedt av en egen innleid kokk.

SPEEDRACE. På den andre etappen skal seilerne først runde Tofteholmen utenfor Hurum-landet, deretter sørover til Mefjordboen, rundt merket ved Åsgårdstrand før de til slutt går i mål i Horten.

– Værmeldingen ser veldig bra ut for vår del, og det ser ut til å kunne bli et skikkelig speedrace ut Oslofjorden, sier en forventningsfull Hans Christian Grande, som selv skal delta. Formula 18-båtene er superraske når de får opp gennakeren, og med start allerede kl 11.50, vil de trolig være de første til å passere Filtvet.

Formula 18-klassen er den klassen i Norge som kan skryte på seg størst vekst i Norge, og årets høydepunkt blir nordisk mesterskap i Moss der det ventes stor deltagelse. Båten har vist seg å være velegnet både til baneseiling og til mer «adventure»-seilaser som Færderseilasen og ikke minst Archipelago Race, som foregår i Østersjøen og som har fått et verdensomspennende ry..