Watski Skagerrak TwoStar 2011

Asker-seilere tok kransekaka

Asker-seilere tok kransekaka

Favorittene innfridde i Watski Skagerrak TwoStar. Rankingleder Simen Løvgren, som seilte sammen med Fredrik Brandt-Rasmussen, fra Asker vant klassen sin og over all – med solid margin.

Publisert Sist oppdatert

Halvannen time var de to Asker-seilerne foran nummer to i klassen, svenskene Peter Dahlsten og Peter Pilups i X-382en CHAMSIN, og 40 minutter var de foran nummer to over all; Ludvig Daae og Christin Larsen i Bavaria 42 Matchen ILLE MORO, som vant sin klasse. Det var med andre ord ingen tvil om hvor seieren skulle havne.

NAKKESLENG. Det mest imponerende var at Løvgren og Brandt-Rasmussen i sin Sun Fast 3200 – som gjerne blir betegnet som en unnavindsbåt – ledet etter den friske bankekryssen seilerne hadde på etappen fra Hankø til Arendal. Da var ledelsen til CHAMSIN på 7 minutter.

– Det er ganske brutalt å krysse med en slik båt i så mye vind og bølger. Den korte vannlinjen gjør at båten ikke seiler gjennom sjøene, men tar hele veien over og ned i bølgedalene. Jeg har vel litt følelsen av å ha seilt på meg nakkesleng på den etappen, sier Simen Løvgren, som også sier at de har jobbet enormt med båten for å få den til å gå så bra på bidevind.

Fra Arendal til Brofjordens Angøring fikk båtene en frisk lens og slør – og der økte OPTIMILA forspranget solid, hvoretter de holdt unna på den resterende delen av regattaen, som mest bød på kryss eller skarp slør.

ALLER RASKEST. Aller først i mål på den lange havbanen kom Kristian Aandahl og Jan Kristian Jensen fra Tønsberg i trimaranen TRE SØSTRE, og nok en gang viste flerskrogbåtene hvor raske de er i forhold til enskrogbåtene. TRE SØSTRE startet sist – og kom først i mål. Over en time raskere seilte de enn Class 40en SOLO (Rune Aasberg/Per Ferskaug) – som på sin side var godt over en time raskere enn beste «normale» enskrogbåt.

SJØSYK, MEN VANT. – Jeg var sjøsyk nesten hele veien, forteller Ludvig Daae i ILLE MORO.

Han er full av beundring overfor makkeren og kjæresten Christin Larsen som stod løpet ut sammen med sin reduserte makker, og at de under slike omstendigheter likevel klarte å vinne klassen og bli nummer to over all – det forteller om stayerevne og evne til å holde hodet kaldt under vanskelige omstendigheter.

– Det ble mest enstavelsesord oss imellom, forteller Christin om sin ellers så snakkesalige venn. En fin revansj ble det for de to som måtte bryte sist de forsøkte seg sammen i Watski Skagerrak TwoStar.

FRA MEDIAPRIS TIL SEIER. Robert Myhrer og Kjell Petter Bruun har tidligere utmerket seg med kreative påfunn for å kjempe om SEILmagasinets mediapris, men denne gangen ble det seiling for alle pengene – og det ga gevinst på dette området også.

De to seilerne fra Bundefjorden og KNS tok en soleklar seier i sin Dufour 34 PITERAQ i sin klasse – foran Frode Beckmann Nilsen og Bjørnar Salberg fra Bundefjorden i Maxi 1050en BLUES.

ELAN-SEIRE. NICOLINE (Elan 410) med erfarne Lars Petter Karlsen og Truls Olsen fra Fredrikstad seilte hjem seieren i den største LYS-klassen; 6 minutter foran Elling Rishoff (Asker) og Morten Brekke Wergeland (Bærum) i First 40en GODE VENNER.

Elan-seier ble det også i den minste LYS-klassen, der Thomas Roka-Aardal (Røyken) og Tormod Lie (Fredrikstad) seilte SILVERMINKEN (Elan 310) til seier – foran KARIETTE med veteranen Per Undrum og Ole Rasmus Undrum fra Tønsberg.

Mens Elan 310en er av nyeste generasjon planende havseiler – er KARIETTE en 30 år gammel konstruksjon fra det glade 1980-tallet.

TO ULIKE REGATTAER. Ned til Arendal hadde seilerne på havbanen og den nye kystbanen det samme løpet og de samme forholdene, men derifra ble det helt to forskjellige regattaer. Mens havseilerne satte kurs for Brofjorden og fikk vind opp i mot 15 m/sek da de rundet på svenskekysten, seilte kystseilerne  seg inn i vindstille og vanskelige forhold da de nærmet seg Jomfruland.

Mens havseilerne kjempet med mye vind, var utfordringen for kystseilerne å finne den rette veien gjennom alle bygene de møtte.

COME BACK. Hans Thomas Gaarder (Soon) var med og fullførte de tre første Watski Skagerrak TwoStarene som ble gjennomført, men han har ikke deltatt siden 2006. Det ble derfor et solid come back da han i år stilte igjen og vant kystseilasen for båtene med lavest LYS-tall. Han seilte sammen med Tore Holte (Drøbaksund) i Dufoiur 34en BLAA.

DEBUTERTE – OG VANT. De to debutantene og pensjonistene godt oppe i 60-årene, Tor Bjørn Hansen og Helge Paulsen fra Arendal, vant klassen for de største LYS-båtene med sin Arcona 370 WHITE LADY.

Komplette resultater finner du på regattaens nettside. Der kan du gjenoppleve hele regattaen gjennom over 200 nyhetsinnslag, 35 videointervjuer og replay av trackene (kun på kystbanen).

Nedenunder kan du få et inntrykk av hvordan det er om bord i ELANOR med spinnaker i 15 knop +!