Snipe-VM i Danmark

Kraftig vind og norsk 15. plass

Kraftig vind og norsk 15. plass

Årets norgesmestre, brødrene Jostein og Asbjørn Grødum, innledet Snipe-NM med en 15. plass. Åpningen av mesterskapet ble frisk.

Publisert Sist oppdatert

Norge stiller med full kvote – fire lag – under Snipe-VM, som startet i Rungsted i Danmark i går. Laget består av Jostein/Asbjørn Grødem, Åsgårdstrand, Mads Truelsen/Tina Kopseng, Bærum, Birger Jansen/Lise Gehrken, Bærum og Ulrik Sandvig/Tanya Ferner Heglund, Bærum.

FRISK START. Og det ble en frisk start – for frisk til å begynne med:

– Da vi kom ned til havnen, ble det klart at vindenvar over grensen på 25 knop som snipeklassen har for snittvind ved start. Men vinden løyet heldigvis litt, så etter mange timers utsettelse, ble vi sendt på sjøen kl 16 om ettermiddagen, forteller Ulrik Sandvik.

Han beskriver mesterskapets første seilas slik:

 

ØKTE OG ØKTE. – Det blåste rundt 10 m/sek ved start og sjøen var småkrapp. For Jostein og Asbjørn og Tanya og meg gikk første kryss bra, og begge båtene rundet vel såvidt topp 15. Banen var en triangelbane og etter slører i vind som frisknet på igjen, avanserte de beste norske båtene ytterligere noen plasser. Så mye blåste det at for eksempel Augie Diaz, tidligere verdensmester og ISAF Yachtsman of the Year kullseilte.

– Vinden ble stadig sterkere – arrangørene målte visstnok kast helt opp i 19,6 m/sek) og for lettvektere som vi er, ble det tungt på andrekryss. Et veivalg på midten av banen hjalp heller ikke da store skyer på hver side av banen favoriserte kantene. Mads og Tina, og Birger og Lise seilte godt og kom seg litt oppover i feltet.

OVERRASKELSE ETTER MÅLGANG. – Etter enda en runde på banen, endte Jostein og Asbjørn som nr 15 i mål, noe som er veldig bra i det meget sterke feltet som Snipe-VM byr på. Mads og Tina kom seg i mål like før Tanya og meg, som ble nr 27. Birger og Lise kom i mål like etter oss.

Senere viste det seg at Mads og Tina og Birger og Lise tatt for tjuvstart…

 

SJØGRESS. I dag er det meldt mindre vind.

–  Og vi håper også på mindre sjøgress. Det var store mengder sjøgress i sjøen som hektet seg fast på ror og kjøl i gårsdagens seilaser. Det skapte ekstra utfordinger i tillegg til gårsdagens harde forhold, sier Ulrik Sandvik.

I alt deltar det 60 båter fra 17 nasjoner i Snipe-VM.

 

Peter Sogaard