Snipe-VM

Brasiliansk samba på seierspallen

De brasilianske seilerne beslagla alle de tre pallplassene i Snipe-VM. Jostein og Asbjørn Grødem ble de beste skandinaviske seilerne.

Lørdag var den siste dagen i Snipe-VM og alle de fire norske lagene klatret på sammenlagtlisten. Aller best endte Jostein og Asbjørn Grødem fra Åsgårdstrand – på en 20. plass. Med den var de best av de skandinaviske seilerne i et mesterskap som ble klart dominert av latinske seilere.

Nasjonene som plasserte seg foran Grødem-brødrene kom fra  Brasil, Spania, Argentina, Japan, USA og Puerto Rico.

OPPTUR SISTE DAG. Ulrik Sandvig oppsummerer VMs siste dag slik:

«Jostein og Asbjørn fikk en sterk 9. plass i første seilas, og de fulgte opp med topp 20 i de to neste.

Tanya (Ferner Heglund) og jeg hadde en litt tung start på dagen. Vi skulle igjen gjerne hatt litt mer vekt på ripa og traff ikke så godt på veivalget. Men i siste seilas var vi for en gangs skyld på riktig side av banen på første kryss og rundet som nummer 7 på første merke og etter to slører (det var nå olympisk bane) var vi nummer 5 på bunnmerket, rett bak to tidligere verdensmestre, en europamester og en japansk båt. Vi bet oss fast og klarte en 7.plass i mål etter halvannen runde til på banen. det var en veldig bra og inspirerende avslutning på mesterskapet for oss!

Mads Truelsen og Tina Kopseng fikk en fin 18.plass i siste seilas, og ellers seilte både de og Birger Jansen/Lise Gehrken inn til plasseringer på midten.

Brasil tok hele pallen med vinnere Alexandre Tinoco og Gabriel Borges, sølvmedaljører Alexandre Paradeda/Gabriel Kieling og Bruno Bethlem de Amorim/Dante Bianchi på 3. plass.»

SEILTE KONSERVATIVT. De brasilianske gullvinnerne hadde en imponerende og jevn serie i et felt som talte 59 båter. Deres tellende plasseringer var 4-3-2-7-2-2-5. I tillegg hadde de en 31. plass som de måtte stryke, og i den siste seilasen behøvde de ikke fullføre; de hadde allerede vunnet mesterskapet. Det betyr at de ble verdensmestre uten å vinne en eneste enkeltseilas.

– I et så stort felt og med så ujevne forhold som mesterskapet ble seilt under, var det vår strategi og seile konservativt. Vi skulle ikke ta sjanser for å vinne enkeltseilaser, men seile med feltet, fortalte Alexandre Tinoco etter at seieren var i havn.

Og om 31. plassen de strøk, sier han:

– Bare i en seilas tok vi en sjanse og sviktet strategien vår, og det straffet seg. Da endte vi på 31. plass, sier den nybakte mesteren.