VM i 2.4 mR

Kaotisk avslutning på 1. seilas

Kaotisk avslutning på 1. seilas

To skudd og S-flagget i målbåten skapte kaos på VMs første dag.

Publisert Sist oppdatert

Etter 2. kryss bestemte regattasjef Eilert Vierli seg for å avkorte løpet. To skudd ble avfyrt og S-flagget heist i masten av målbåten – noe som er helt i henhold til regelboken.

FLESTEPARTEN SNUDDE. 20 båter oppfattet signalet og gikk over mål, mens brorparten åpenbart trodde at seilasen var avblåst, snudde og seilte til havnen.

– Noen av båtene som snudde lå bare 50 meter fra mållinjen, forteller Marius Maaseide, presseansvarlig for mesterskapet.

Det betød at mange som lett kunne ha gått i mål, ikke gjorde det. En av de som hadde profitert stort på vindkantringen og som snudde rett før mål, var Ole B. Eide fra Norge.

– Det var veldig trist at VM skulle få en slik kaotisk start, men det overrasker meg at seilere på dette nivået kjenner signalene så dårlig, sier Maaseide.

FINSK SEIER. Finnen Marco Dahlberg holdt imidlertid hodet kaldt og seilte til mål, til tross for at alle båtene rundt ham snudde, og vant regattaen. Fortsatte gjorde også amerikaneren John Ruf og finske Janne Laine, som kom inn som nummer to og tre.

Ronny Tollaksen fra Karmøy ble beste nordmann som fullførte – på en 7. plass. Tom Lauritz Haaland, Hardanger, Bjørn Ole Gullichsen-Larsen, Karmøy, Ola Herje, Ålesund, Bjørnar Erikstad, Tønsberg og Harald Rolfsnes, Røyken fullførte også.

I alt fullførte 20 av de 58 båtene. Det er innlevert en del protester, så resultatlisten er foreløpig.

SLIK STARTET DET. Etter lang en lang dags venting på vind, kom det endelig et drag fra nordnordvest på regattabanen utenfor Ålesund havn ved 16-tiden. Mye var det ikke, men nok til at arrangøren bestemte seg for å starte 1. seilas..

– På første bidevind var det fine og jevne forhold, men etter runding døde vinden og på slutten av annen bidevind  stoppet de fremste båtene helt opp. På annen kryss kom det derimot en vindforsterkning fra nordøst og tok med seg båter fra feltet lenger bak, noe som gjorde at alle som hadde gått vestover på fjorden ble liggende i bleike og var satt sjakk matt, forteller Marius Maaseide.

FINNER OG SVENSKER. På første bidevind var det innledningsvis de to finske seilerne, Janne Laine og Pauli Immonen, som var toneangivende, men også Bjørnar Erikstad fra Tønsberg hang godt med og kjempet om en topp 3-plassering i nesten hele løpet. Også norske Harald Rolfsnes var godt fremme.

Mot slutten av første bidevind var det imidlertid de to svenske seilerne, Hans Asklund og Hans Ekholm, som tok grep og var i front.

På annen kryss dreide som sagt vinden dramatisk, noe som resulterte i betydelige omrokkeringer i tétbildet.

BEDRE I MORGEN. Forhåpentlig vil seilerne slippe tilsvarende venting på vind i morgen. Da lyder varselet på nordøstlig 5 m/sek.