Kollisjon i Moss Raymarine Race

Styrbord-babord-klassiker:

Styrbord-babord-klassiker:

– Det er greit at regattabåter ikke fører anker i baugen, sier Henning Føsker etter å ha kollidert i Moss Raymarine Race. Kollisjonen ble fanget opp av båtens GoPro-kamera.

Baneseilaser med store båter, slik det var i Moss Raymarine, resulterer ofte i tette situasjoner.

– Til tider litt for tett. Vårt GoPro HD-kamera på hekken til WASABI (First 35) fanget opp en kollisjon vi var utsatt for rett etter start i 2. seilas lørdag, forteller Henning Føsker om bord i WASABI.

WASABI kommer for styrbords halser på bidevind og møter en annen, kryssende båt for babords halser. Babord-båten nøler med å vike – enten fordi de ikke er oppmerksom på styrbord-båten – eller fordi de et øyeblikk er i tvil om de vil gå foran eller ikke – og av den grunn utsetter vikemanøveren litt for lenge. Babordbåten klarer ikke å vike og treffer WASABI på hekken.

– Når vi ser dette kan vi være enig at det er like greit at regattabåter vanligvis ikke fører anker i baugen! WASABI fikk likevel ødelagt pushpit, rekkevaier og rekkestøtter, samt gelcoat-skader, sier Føsker.

Av videoen ser man også at genuatrimmeren i båten som forsøker å vike slipper ut genuaen, mens storseilstrimmeren ikke får ut storseilet. Dermed blir det ingen lett oppgave for rormannen å falle av og styre aktenom WASABI.

Mange vil kalle dette en styrbord-babord klassiker...