Transat Jacques Vabre

Starten utsatt til onsdag – tidligst

Starten utsatt til onsdag – tidligst

Starten i Transat Jacques Vabre er utsatt til onsdag 2. november.

Publisert Sist oppdatert

Fordi det fremkom ønsker fra alle de tre klassene som deltar i Transat Jacques Vabre, besluttet regattaledelsen i dag morges at starten skal utsettes til onsdag 2. november. Tidligst.

Årsaken er et dypt og stort lavtrykk som vil forårsake kraftig vind og høy sjø i Nord-Atlanteren. Man vil følge utviklingen av lavtrykket og bestemme endelig starttidspunkt når man ser hvordan lavtrykket passerer.

De norske seilerne, Rune Aasberg og Simen Løvgren, unngår dermed sammen med de andre seilerne den tøffe utfordringen i starten av regattaen.

Antagelig en god preseang til Simen Løvgren, som har bursdag i dag.

Starten skulle etter planen gått kl 13:02 i dag. I stedet får det store publikummet i Le Havre se en baneseilas der alle deltagerne er med i dag. Den starter på samme tidspunkt.

Det er svært sjelden starten på store havseilaser blir utsatt på grunn av været. I de aller fleste seilaser er det slik at det er seilerne selv som har ansvaret for å ta avgjørelsen om de mener det er forsvarlig for dem å starte eller ikke, og av den grunn blir regattaen startet uansett.

Denne gangen grep imidlertid arrangøren selv inn og utsatte regattaen. I 2009 opplevde de en lignende situasjon i Transat Jacques Vabre da et kraftig lavtrykk nærmest raserte flåten og gjorde sitt til at kun et fåtall seilere fullførte.

En transatlantisk regatta skal og vil være tøff, men å unngå å sende seilerne ut i et inferno man vet vil forårsake mange havarier og kanskje også ulykker med tragisk utfall, er nok en fornuftig beslutning.