Transat Jacques Vabre

SOLOs første utfordringer

SOLOs første utfordringer

Rune Aasberg og Simen Løvgren er vel av gårde i Transat Jacques Vabre. Vi har sett litt på hvilke utfordringer som venter dem.

Publisert Sist oppdatert

Rune Aasberg og Simen Løvgren er nå seks timer ut i deres livs havseilereventyr, Transat Jacques Vabre over Atlanterhavet, og de har inntatt en 13. plass av de 16 båtene i feltet så langt. De har seilt det første strekket til Cherbourg for babords halser med vinden aktenom tvers, og var vindstryrken som varslet, har det blåst 20–25 knop. Det er ikke SOLOS spesialføre; de norske seilerne vil gjerne ha lettere vind.

TETT. En båt har stukket litt fra feltet; AQUARELLE.COM med Yannick Bestaven (39) og Eric Drouglazet (44). Båten er tegnet av Verdier og bygd i 2010. Bakover er det imidlertid tett, og kl 21 norsk tid hadde SOLO 8,7 n mil frem til lederbåten.

Ved Cherbourg  kommer båtene ut i mer rotete og ganske høy sjø som vil vedvare utover i Den engelske kanal.

RHUMBLINE. – Det blir nok mye seiling på rhumbline de første døgnene, sier Mads Christensen i Frivind, som foret Rune Aasberg og Simen Løvgren med de siste værinformasjonene før start.

– Til å begynne med vil de seile litt nord for rhumbline. Vinden vil løye og de vil seile i en ikke altfor sterk sønnavind. Natt til fredag 4. november vil de seile igjennom en kaldfront, og da vil vinden skifte fra sør til nord på kort tid. Før kaldfronten kommer vil sønnavinden øke gradvis. Hvor kraftig nordavinden vil bli etterpå – og hvor, er et lite usikkerhetsmoment, sier Christensen.

KAN BLI MYE VIND. Usikkerheten består i om det vil danne seg et sekundært lavtrykk i forbindelse med kaldfronten, og i så fall vil vinden kunne komme opp i 30 til 50 knop.

– Det gjelder derfor for Rune og Simen å holde øye med denne værutviklingen og unngå området hvor de eventuelt vil møte denne kraftige vinden. Blir det en vanlig kaldfrontpassasje vil nordavinden komme opp i 25 til 40 knop og bli relativt kortvarig; ca. 12 timer, forklarer Mads Christensen.

Oppsummert om de neste døgnene sier han:

– For å få noe rommere/gunstigere vindretning, vil kursen sannsynligvis gå svakt nord av rhumbline frem til de passerer gjennom fronten, deretter noe sør av rhumbline.

Følg trackingen av båtene.

RAPPORT FRA SOLO. Her er de norske seilernes første rapport etter start:

«Nå er vi kommet over bukta fra Le Havre til Barfleur. Tiden vi har brukt er eksakt i henhold til routingen! Fra start seilte vi med en heavy gennaker. Den ble etter hvert for liten, så vi skiftet til den største vi har. Det har blåst jevnt 20 til 25. Vi bruker også den nye spinnakerbommen og braser opp med den. Utrolig effektivt.

Vi ser at vi holder jevn fart med de rundt oss, men teten har vel stukket noe. Men det er fortsatt nesten 5000 n mil å seile så en kan vel ikke lage den endelige resultatlisten ennå…»

Les mer på SOLOs egen nettside.