Ny gren innen seiling?

Hopp med stor båt

Hopp med stor båt

Rune Aasberg og Simen Løvgren har oppdaget en ny gren innen seilsporten: Hopp med stor båt!

Publisert Sist oppdatert

Å ikke kunne hoppe etter Wirkola? Å jo da!

Vi har innført en ny gren innen seiling: Hopping med stor båt. Ikke stor bakke, men med stor båt!

En tar en eks. 40-fots «seilbåt». Den behøver hverken å ha innslag av turglede, komfort eller annen fornøyelse, kun et skall, masse seil og ingenting annet.  Det er intet handicap i denne grenen, kun det en oppnår etter å ha utøvet dette!

 

Så må en oppsøke steder der det er naturlig at det blåser mye og at det blir dobbel-effekt i bølgene, stedet der du har svellet i bunnen og vindsjøen på toppen. For da får du et veldig bratt «overrenn», eller bunnrenn som det heter i denne grenen ettersom du faktisk starter fra bunnen!

Det beste utgangspunktet er faktisk å seile mot vinden. Du tar sats, fra bunnen av hoppbakken, seiler opp mot hoppkanten, kjenner at båten tar av skikkelig. Det er viktig at «alle» (du kan gjerne både være alene eller kun to (finnes snålinger som ikke er flere om bord og som oppsøker denne idretten frivillig!)), trekker pusten og spenner i bena samtidig som du finner noe solid å holde seg fast i.

Fordi det er kun et kartbord om bord i enkelte «seilbåter», kan det fort bli trangt rundt dette, selv med bare to, så vær rask til å gripe tak. Alternativet er å ligge på dørken i en Fatboy som er fylt med isoporlignende kuler, og som er det nærmeste man kan kalle luksus om bord. For da kan du også få en god følelse av vektløshet dersom båten har fått tatt skikkelig sats. Gir også en mykere landing, kan være greit dersom du fra før har kneskader eller lignende.

 

Nå kommer det viktige og kritiske øyeblikket. Har båten full fart?

Sjekk gjerne «polardiagrammet», selvfølgelig elektronisk på en PC som hele båten drives fra. Du får ikke tid til å lese papirdokumenter i en slik sats, dette må dukke opp som store tall på skjermen i hvit tekst med rød bakgrunn. Om du i tillegg er på «target», for det vet alle hva er og er spennende nyheter når du kommer hjem, så er du garantert suksess.

 

Nå kommer det store øyeblikket!

Svevet!

Hvor langt du klarer å sveve og hvor vondt det skal være i landingen, er helt avhengig av at den totale bølgen bestående av svell og vindsjø er uten vann bak. Det vil si at unnarennet er borte!

Om du har funnet den perfekte bølgen, kan du også oppleve vektløshet og det er en bonus i seg selv. Forsøk gjerne Kongsberg-knekk og Telemark-nedslag, det kan også gi noen fornøyelige opplevelser på toppen av det hele.

Og ønsker du repetisjoner så oppsøk områder som er egnet for dette. Kan anbefale strekningen Franrike til Azorene i november måned. Perfekt tid og sted for denne nye seilgrenen. Etter det 10. hoppet på rad anbefales det en gjennomgang av båt, folk og utstyr for å kartlegge det endelige resultatet som forhåpentlig ikke har ødelagt guttedrømmen.

Lykke til, god fornøyelse.

 

Gi gass!

 

PS: Vår rekord så langt er ca. 15 meter uten vannkjenning i det hele tatt. Den var drøy, anbefales ikke!