SOLO i Transat Jacques Vabre

Det store sjakktrekket kommer nå

Det store sjakktrekket kommer nå

Om et døgn eller to håper Rune Aasberg og Simen Løvgren på å få uttelling for sitt nordlige sjakktrekk. Men først får de noen tunge timer i vindstille og motvind.

I går seilte SOLO innpå alle båtene foran med noen nautiske mil, mens de i natt har fått føling med høytrykket og tapt dem igjen. Klokka 10 UTC i dag søndag lå de imidlertid på 5. plass – og de kjemper om en 4. plass, mens en 3.plass er innen rekkevidde.

Den store, avgjørende faktoren er høytrykket som brer seg i Atlanterhavet og som den som klarer å takle det best, vil profitere mye på.

Her er en rapport fra havet der Rune Aasberg og Simen Løvgren vurderer situasjonen med egne ord:

TÅLMODIGHET. Det er på vei et høytrykksenter som vi må gjennom alle sammen. Nå viser det seg at vi nok vil merke det mer nå de første to dagene enn båtene i syd, da senteret ikke treffer like godt der som her på kort sikt. Men de vil merke det godt de også, særlig om et par dager. Så nå må vi alle ha tålmodighet med kortsiktige resultater, dette kommer senere!

 

Til orientering opererer vi i en stor skala; De sydlige båtene ligger ca. 400 n mil syd for oss. Dette tilsvarer avstanden fra Oslo til Groningen i Nederland! Så at et værsystem som dekker hele dette området er i forskjellig utvikling i løpet av tid, er ikke så rart. I tillegg skiller det altså kun noen få titalls mil mellom flere av oss. Så dette blir et virkelig kappløp fra to flanker. Ikke noe er mer spennende!

 

GOD RUTING. Men – vår ruting er fortsatt veldig bra. Det er denne vi har satset på for å kunne ta igjen de foran. Fra natt til mandag setter vinden inn her hos oss, og vi vil ha medvind hele veien til Karibia slik det ser ut nå. Vi ruter på både kort og lang sikt. Det er kun todagers vi tror på – resten bare håper vi på...

 

I rutingen vår er det til tider relativt mye vind. For den sydlige gjengen vil det til tider være noe vind og til tider veldig lite. Så dette er utrolig spennende.

 

I natt hadde vi lokalt veldig lite vind så på forrige «gainet» vår nærmeste konkurrent 40 DEGREE oss med 7 n mil på tre timer. Dette viser hvilke lokale effekter vi også jobber med. Disse ligger kun 18 n mil fra oss.

 

VARMERE. Så i løpet av søndag kveld og natt til mandag regner vi med å være på igjen. Nå er det godt og varmt; 20 grader i vannet og 15 i luften. Nå er ullundertøyet fra Brynje pakket ned – for godt håper vi! Det blir bare varmere og varmere for hver dag nå, så det kan da ikke bli bedre! Frem med solbriller og solkrem.

 

Nå seiler vi bidevind med Code 0 downvind-seil (vi har ikke lov til å ha begge deler om bord, ellers måtte vi lagt igjen en av våre to gennakere (maks antall regel)). Vi klarer nærmere 7 knop i 6 knops vind med sann vindvinkel på 60 grader med dette seilet. Det er vi veldig fornøyde med.