ISAF-VM Perth, Australia

Nå skal OL-plassene sikres

Nå skal OL-plassene sikres

Imorgen starter ISAF-VM i Perth. OL-plasser skal utdeles. 10 norske seilere er på plass.

Publisert Sist oppdatert

Den offisielle starten i VM i Perth er i morgen, men våre første seilere starter ikke før på mandag, da skal Laser Radial, RS:X kvinner og Finnjolle i ilden.

Det er under dette VMet nasjonene kvalisfiserer seg til OL i London neste år. 75 prosent av plassene skal fordeles de neste 14 dagene. De resterende 25 prosentene fordeles gjennom VM i klassene som arrangeres mellom 1. januar og 31. mai 2012.

Våre norske seilere som er i Perth er:

Laser Radial:

Marthe Enger Eide

Kristine Strandenes

Laser Standard:

Kristian Ruth

Mathias Mollatt

RS:X herrer:

Sebastian Wang-Hansen

RS:X Kvinner:

Jannicke Stålstrøm

Maria Mollestad

Star:

Eivind Melleby og Petter Mørland Pedersen

Finnjolle:

Anders Pedersen

De norske seilerne har et apparat med trenere og ressurspersoner rundt seg i Australia, men sportsjef Espen Guttormsen er ikke med. Vi har snakket med ham.

– Angående Laser Radial-jentene går de siste meldingene på at de trolig kommer til å greie nasjonskvalisfiseringen. Hvor høyt de kommer på listene tør jeg ikke si noe om nå, men vi håper på mellom 15–20 rent nasjonsmessig og 25-30 plasseringsmessig, sier Espen Guttormsen til SEILmagasinet.

Guttormsen legger ikke skjul på at det i første rekke er nasjonskvalifisering som gjelder under VM.

– Jeg har gitt trenere klar beskjed om at det nasjonkvalik som gjelder. Selvfølgelig er det hyggelig med gode individuelle prestasjoner, men fokus er nasjonskvalik.

På herresiden i Laser er Kristian Ruth, Asker, og Mathias Mollatt, Moss, på plass i Perth.

– De kvaler inn. Det klarer de uten problemer. Trener Peer Moberg har gitt meg svært gode tilbakemeldinger på arbeidet som er lagt ned i høst og han har store forhåpninger for Kristian, sier sportsjefen.

– Det er ikke urealistisk å ha Kristian topp 20, sier han.

– Mathias mangler litt av det fysiske. Han har gjort store fremskritt, men er nok litt mer avhengig av de riktige forholdene for å gjøre det svært godt.

BRETT. Tre brettseilere skal sørge for norske plasser under London-OL.

– Sebastian Wang-Hansen har vi stor tro på. At han kvaler inn er vi trygge på og vi regner med å se han i en gullfinale, sier han.

– Vi er også sikre på at Jannicke Stålstrøm kvaler inn for Norge. Maria Mollestad er fortsatt ung, men hun er absolutt med å kjemper, men er fortsatt litt «halvferdig», sier Guttormsen.

– Janncke har ambisjoner om å gjøre det godt under OL neste år, legger han til.

Et friskt pust inn i norsk toppseilinge er Anders Pedersen. Pedersen er på plass for å seile Finnjolle.

– Det er spennende. Ifølge Peer Moberg seiler han svært godt. Finnjolle er en tøff klasse, men det er ikke utenkelig at han klarer å kvale inn en norsk finnjolleplass i OL, sier han.

STØRST. Vårt største OL-håp er uten tvil Stargutta Eivind Melleby og Petter Mørland Pedersen. De greide ikke den oppgaven de nå står ovenfor sist gang – å kvalifisere seg til det forrige OL. Men denne gang er de bedre forberedt.

– Det blir kjempetøft. Det er et høyt nivå på klassen, men jeg tror de kvaler inn. Deres basisplattform er mye bedre nå. De er bedere på båt, fart, utstyr, fysikk, kommuniksjon, teamarbeid og så videre. Det kan rett og slett ikke sammenlignes med forrige gang, mener Guttormsen.

– Alle disse tingene gjør at Eivind er mye tryggere i rollen. Han virker harmonisk i situasjonen og er klar for å kvale inn Norge til Starbåt-deltagelse i London 2012, avslutter Espen Guttormsen.