Vindskift - hva nå?

Ukens seilertips fra NSF - Permanent vindskift

Ukens seilertips fra NSF - Permanent vindskift

Vindretningen er aldri helt konstant. Og hver gang den skifter, er det mulig å tjene på det. Her er Ukens Seilertips, hentet fra Seilerboka.

Publisert Sist oppdatert

Hvis vinden skifter fram og tilbake (rytmiske skift) kan du slå hver gang vinden skifter, og ideelt sett seile hele veien til merket på lift; vekselvis på styrbord og babord halser. Det eneste du trenger å gjøre, er å merke når vinden skifter - når du er på en header - så du vet når du skal slå. Akkurat sånn seiler man på periodiske eller rytmiske skift – dvs. når vinden dreier fram og tilbake flere ganger på samme kryss. Det kan være utrolig effektivt! Når det er klare periodiske skift og du er i rytme med dem, kan du kan tjene mer på dette enn på noe annet.

Permanente skift annerledes

Men hvis vinden fortsetter med å dreie samme vei like lenge som kryssen varer, er det en helt annen situasjon. Så snakker vi om et permanent skift. Den header du trenger for å kunne slå og seile på lift også på motsatt halser (og dermed nyte godt av en lift også når du skal tilbake inn over banen) – den kommer aldri. Du må med andre ord seile en del av denne kryssen på header. Hvordan utnytter du best den situasjonen?

Seil mot skiftet

Start alltid med å seile mot et forventet permanent skift – gjerne på en header – ideelt sett helt til du kan slå i en posisjon hvor du kan seile hele resten av veien til merket på en tiltagende lift. Da vil du seile kortere vei enn båter som starter med å seile på lift, og først slår inn mot merket senere når vinden har dreid enda mer. Husk at det innebærer at du må slå et godt stykke under layline – hele ideen er jo at skiftet skal kunne løfte deg opp mot layline i løpet av kryssen, ideelt sett uten at du behøver å slå.

Farlig, men best på vingene

Dilemmaet er selvsagt at utviklingen av vindskift aldri er helt forutsigelig. Derfor er det farlig å havne for tidlig på vingene. Hvis vinden dreier tilbake, blir tapet stort. Men tør du ta sjansen på at et vindskift varer resten av kryssen, så tjener du på å seile lenger inn i det (bli lenger på header) enn konkurrentene – så lenge du ikke ender med å overstå. Ved permanente skift er det altså mest å tjene ute på vingene. Husk at direkte på layline kan du ikke lenger tjene på vindskift, uansett hvilken vei de kommer: Ved header taper du til båtene i le, ved lift overstår du.

Periodisk eller permanent skift?

Det er altså to forskjellige måter å håndtere vindskift på – er det snakk om periodiske skift, slår du hver gang vinden dreier mot deg, altså hver gang det oppstår en header. Er det et permanent skift, gjelder det å befinne seg lenger i skiftets retning enn konkurrentene. Men hvordan kan du vite hva som er hva? Svaret er at det kan du heller ikke. Men du kan ha en begrunnet mistanke. Spør deg selv: Tror jeg mest på at dette et periodisk skift, eller er det grunn til å tro at det er et permanent skift? Her kommer dine forberedelser før start inn i bildet, det du har opplevd så langt i løpet, samt generell regattaerfaring. Kikk også på konkurrentene andre steder på banen!

Tegning: Hvit båt og grå båt runder lensemerket samtidig. Hvit båt går mot høyre, grå båt mot venstre. Snart begynner vinden å dreie mot høyre. Det blir klart for begge båter hva som skjer – men hva skal de gjøre? Her ser du to måter de hver især kan reagere på, og hva konsekvensene blir. Den gule linjen på tvers av vindretningen markerer avstanden mellom båtene på dette stadie av kryssen. Grå båt er på feil side av skiftet, og kan enten minimere tapet ved å slå inn over banen og søke over på høyre side – eller fortsette, og satse på at vinden dreier tilbake mot venstre. Tegningen er beskåret – den hele og fulle sannhet om saken finnes i Seilerboka.

Seilerboka kan bestilles her.

I Desember går kr. 80,- fra hver bok til den seilforeningen du ønsker. Boka koster kr. 399,- som før.