Watski Skagerrak TwoStar 2012

Satellitt-tracking på havbanen

Satellitt-tracking på havbanen

Deltagerne i Watski Skagerrak TwoStar vil i år bli tracket ved hjelp av satellitter.

Publisert Sist oppdatert

Seilerne som i år deltar i Watski Skagerrak TwoStar, vil i år få om bord en liten enhet som ikke bare definerer båtens posisjon ved hjelp av satellitter. Posisjonen blir også rapportert via satellitter og frem til den vises på kartet på regattaens hjemmeside på internett.

– Dette håper vi skal gi et kontinuerlig og helhetlig bilde av samtlige båters kursvalg til enhver tid igjennom hele seilasen, sier Lars-Erik Larsen i Fredrikstad Seilforening.

ANERKJENT LEVERANDØR. I 2011 ble det benyttet AIS-tracking uten stort hell. Den viste seg å være for ustabilt og ufullstendig. Tidligere år har tracking basert på GSM-nettet vært brukt, men det hadde den ulempen at dekningen ikke rakk ut i Skagerrak. Det var også en teknisk kompliserende faktor at seilerne var innom tre lands GSM-nett i løpet av seilasen.

Trackingen i Watski Skagerrak TwoStar 2012 vil bli levert av anerkjente Yellowbrick, som for øyeblikket tracker Global Ocean Race og World ARC 2012-2013. Yellowbrick blir også benyttet i for eksempel Sydney–Hobart Race.

HVERT 15. MINUTT. Mens GSM-trackingen oppdaterer båtenes posisjon hvert minutt, vil posisjonene via satellitt-trackingen bli oppdatert hvert 15. minutt. Årsaken er høye kostnader forbundet med overføringen av posisjonene.

– Stabiliteten vil imidlertid forhåpentlig bli en helt annen enn tidligere, sier Larsen.

I Watski TwoStar Rally – der seilerne seiler kystnært – vil trackingen foregå som vanlig ved hjelp av GSM-nettet. På denne banen vil seilerne i det store og hele seile innenfor GSM-nettets dekningsområde. Leverandør av denne trackingen vil som tidligere være danske TracTrac.

DET BESTE. – Vi håper og tror nå at vi kan by på den aller beste trackingen som er for de to banene, sier Lars-Erik Larsen til SEILmagasinet.

Trackingen på begge baner inngår i startkontingenten.

Per i dag er 57 lag påmeldt til Watski Skagerrak TwoStar. Ventelig vil det være godt over hundre når regattaen starter i juni.