Norsk regattadeltagelse sakker akterut

Bohusracet snart i 100

Bohusracet snart i 100

Sveriges største shorthandedregatta, Bohusracet, har snart 100 påmeldte båter.

Publisert Sist oppdatert

Mens shorthanded-interessen eksploderte i Norge i 2004 og 2005, ser interessen i Sverige ut til å nå sitt foreløpige høydepunkt i år. Per i dag er det 94 påmeldte lag i Bohusracet, som i 2011 kunne skilte med hel 164 påmeldte båter.

TRE NORSKE LAG. Tre av lagene i den svenske regattaen er norske, blant dem overall-vinnerne fra 2011, Anne og Arild Heldal fra Røyken i sin Hansson 31. Eilert Kamfjord (Tønsberg) og Henning Hansen (Drammen) er påmeldt med Kamfjords X-332, og de utfordrer dermed tre sterke, svenske lag med samme båttype. De ble henholdsvis nr. 2, 4 og 5 i fjor.

Det tredje norske laget som står på deltagerlisten er Tore Holm og Karstein Nilsen fra Sarpsborg i en Carrera Helmsman.

180 N MIL. Bohusracet finner sted fra 29. juni til 1. juli med start i Udevalla. Derifra går løpet via fyret Hätteberget utenfor Marstrand, og derifra helt nord til Tresteinene ved Hvaler i Norge via Strömstad. Mål er i Smögen. Tilsammen en distanse på ca. 180 n mil i praktisk seiling.

Regattaen er åpen for båter med SRS-tall fra 1,000 og høyere.

FULLTEGNET. Også på den svenske østkysten er interessen for shorthandedseiling stor. Watski Baltic 2Star – en svensk avlegger av Watski Skagerrak TwoStar er allerede fulltegnet med 125 båter på deltagerlisten – og noen på venteliste. Denne regattaen finner sted 30. mai til 3. juni.

Tallene fra de svenske regattaene står i betydelig kontrast til påmeldingsstatus for de to største norske shorthanded-regattaene: Per i dag er det 64 båter påmeldt til Watski Skagerrak TwoStar og beskjedne 21 båter i Seilmakeren Doublehanded.

– Er Norge i ferd med å bli forbiseilt av svenskene når det gjelder shorthandedseiling?

OGSÅ I DANMARK. Og for å nyansere bildet ytterligere: Til den danske Watski-varianten, Watski Kattegat 2Star som ikke går før 17. og 18. august, er det allerede 50 påmeldte lag.