Debut på den internasjonale arenaen

NORGE: Kristin Songe-Møller seiler Figaro II, båten som blir erstattet i 2019 etter 16 års tjeneste.

Kristins første Figaro-seilas

Kristin Songe-Møller har debutert som internasjonal soloseiler. Her er hennes egen beretning.

Publisert Sist oppdatert

Kristin Songe-Møller har seilt sin første soloseila mot franske proffer i Figaro-klassen, og etter endt dyst er hun fornøyd. Her er opplevelsen med hennes egne ord:

«Da var min første Figaro-regatta vel gjennomført. 25. plass av 29 deltagere. Jeg er fornøyd med at jeg hadde flere båter bak meg. Etter å ha vært med på treningen i Lorient, har jeg sett hvor høyt nivået er. Jeg fryktet at jeg ville komme sist, langt etter de andre.

Tidvis slet jeg med «stum» båt. Jeg fikk ikke trimmen til å sitte. Det må jeg jobbe med.Det kan blant annet være en medvirkende årsak at jeg ikke hadde lært å vinkle rorene etter vindforholdene/krengningen på båten.

Prinsippet med å vinkle rorene lærte jeg av en av franskmennene i dag. De fleste er veldig hjelpsomme. Jeg er veldig fornøyd med at jeg jibbet spinnaker’n i 20 knops vind, like før mållinjen. Jeg vurderte å ta ned spinnaker’n før jibben, og lunke de siste 200 meterne over mållinjen for bare storseil. Stranden kom raskt mot meg, og sjøen var som en heksegryte. Men jeg lærer ingenting dersom jeg ikke prøver.

I tillegg var det fotografer på vannet…

Jibben gikk storartet. Jeg valgte å kjøre spinnaker’n flying, det vil si uten bom (eller i mitt tilfelle spinnaker- bommen i le). Så jibbet jeg spinnaker’n tilbake etter mållinjen. For så å ta den ned. No stress.

Propellen måtte jeg plombere selv før start. En av målerne kom om bord for å sjekke at det var gjort. Etter å ha kommet i mål, måtte alle båtene vente på at en måler skulle komme om bord og klippe plomberingen før vi kunne sette motoren i gir. Nokså omfattende, men det går veldig greit. Det er velorganisert.

På premieutdelingen fikk jeg en stor blomsterbukett fordi jeg var norsk. Jeg har fått fantastisk hjelp her. De setter pris på utlendinger i klassen. Jeg er blitt kjent med mange av seilerne. De fleste snakker bra engelsk, men jeg føler det litt flaut å snakke så dårlig fransk når jeg er i Frankrike. Jeg må prioritere å studere fransk fremover. Jeg er blitt fortalt at dersom man skal lære språket raskt, er den beste måten å våkne opp med en franskmann ved sin side. Jeg foretrekker fransk-kurset mitt.; boken og CD`ene.

I morgen seiler jeg til bake til Lorient. Jeg skal seile sammen med en annen Figaro. Jeg vurderte å seile de 100 nautiske milene i natt, men jeg ble overbevist om at jeg vil ha glede av å bruke transportetappen for å få litt mer trening sammen med en annen båt. Gleder meg!»

Les mer på Kristin Songe-Møllers egen blogg.