Skal seile Fjordsailing Shetland Race

Fransk Open 50 får nytt liv i Ålesund

Fransk Open 50 får nytt liv i Ålesund

Denne sommeren får seilbåtflåten på Vestlandet et svært raskt tilskudd.

Publisert Sist oppdatert

En tidligere fransk Open 50 er under fullstendig rehabilitering og ombygging hos Proas på Gurskøy utenfor Ålesund. FjordSailing Shetland Race er et av de store målene denne sesongen.

Det er Svein Peder Vågnes som etter lengre tids jakt kjøpte Open 50en Yapuka fra Frankrike på høsten i fjor.

RASK BÅT TIL VESTLANDET. Vågnes var i sin tid også eier av den Bruce Farr-designede 80-foteren LONGOBARDA. Båten hadde base i Ålesund og skapte mye engasjement og ikke minst nye seilere i området. Etter salget av den store regattabåten har Vågnes drømt om et nytt, tilsvarende båtprosjekt.

– Jeg har lett lenge etter en båt som er rask og som egner seg på Vestlandet. Open-designen er veldig attraktiv, men jeg var også opptatt av å finne en båt som ikke var for bred og som også krysser bra, sier Vågnes.

Svaret fant han i YAPUKA som blant annet er blitt seilt av Ellen MacArthur i sin tidlige karriere.

KOMPETANSE. En annen ting som er viktig i det nye prosjektet, er båtbygger-kompetansen på Vestlandet. I farvannet rundt Ålesund bygges det ferger, fiskebåter, supplybåter i verdensklasse. Stål, aluminium, karbon- og glassfiber er noen av byggematerialene.

– Vi har bedrifter med ekstrem høy kompetanse på alle ledd i båtbyggerprosessen. Prosjektet vårt skal også være med på å vise frem noe av denne unike kunnskapen og profesjonaliteten, sier Vågnes.

OPPGRADERING. Før vinteren kom til Vestlandet ble båten satt inn i en nybygd hall hos Proas på Gursken utenfor Ålesund. Alt inventar, kabler, køyer, vannballasttanker og annet som ikke var en del av skroget ble tatt ut. Alt dekksutstyr ble fjernet.

– Vi har sprøytet inn epoksy i skroget der det har vært delaminering. Nå er skroget bedre og sterkere enn da det var nytt, sier Roy Endre Håvik hos Proas.

Han er båtbyggeren i prosjektet og var med ned til Frankrike for å se på båten før kjøpet.

– Det var viktig for meg at han vurderte båten for å se hva vi kunne gjøre med den, sier Vågnes.

Proas har all den kompetansen og det utstyret som trengs til jobben med Yapuka. Her er det et avansert snekker- og metallverksted, og den lille bedriften jobber daglig med reparasjon og utbedringer av alt fra yrkes- til fritidsfartøy.

Nå begynner arbeidet med å bygge opp båten fra bunnen av igjen. Den skal hellakkeres og nye designdetaljer skal komme til. Ny motor skal på plass, og alt dekksutstyret skal tilbake på rett plass. Under dekk blir det en spartansk, men funksjonell racing-innredning med bysse, toalett og dusj/tørkeskap. Den rene Open 50-stilen blir holdt, og det blir en stor navigasjonsplass med en plotter, en radarskjerm og en skjerm for kommunikasjon.

VIL SKAPE ENGASJEMENT. – Selv om vi har gått stille i dørene, er det mange som har oppdaget prosjektet og har sagt at de gjerne vil bidra. Et av hovedmålene med denne båten er å skape engasjement og vise frem både kompetansen og det fantastiske seilområdet vi har her på Vestlandet, og denne båten er bare det første steget, sier Svein Peder Vågnes.

YAPUKA skal være sjøsettes i mai, og den første store regattaen båten skal seile blir FjordSailing Shetland Race i juni.