Seilmakeren Doublehanded 2012

Mange vinnere av maratonseilas

Mange vinnere av maratonseilas

Det ble innkassert mange seire i Seilmakeren Doublehanded. Den største seieren var å vinne over sin egen utålmodighet.

Publisert Sist oppdatert

De viktigste egenskapene seilerne må ha innehatt i årets høytrykksutgave av Seilmakeren Doublehanded, må ha vært tålmodighet og stayeregenskaper. Alle som fullførte må kunne sies å ha vunnet over motsatsen til akkurat dette.

De som topper resultatlistene må i tillegg ha hatt en god nese for vind, kunnskap om meteorologi, en båt som liker seg i lett vind og selvfølgelig: Man kommer ikke unna at for å vinne, må man denne gangen ha hatt en porsjon flaks og tilfeldighetene litt på sin side.

TIDLIG AVGJØRELSE. Og – som så ofte før – var det tidlig i seilasen at mye ble avgjort. Denne gangen skjedde det avgjørende trekket bare noen timer etter start; da noen båter ble med vinden øst av Fedje, mens de fleste andre forsøkte å presse seg ut sør for øya – og da sikkert med værbrief-meteorolog Mads Christensens ord om at det ville være mer vind ute i havet enn inne i skjærgården, hamrende i bakhodet.

Forsøket på å komme ut i havet ved Fedje endte i stilleliggende, mens de andre båtene brukte vinden man hadde til å komme nordover innenfor Fedje med spinnaker. Dermed ble de første nappene i den berømmeligene strikken foretatt – og denne strikken skulle etter hvert vise seg å bli rekordlang. Eksempelvis var avstanden mellom båt nummer to og båt nummer tre i den største klassen inn til pitstop i Florø hele 14 timer, 18 minutter og 30 sekunder!

ENDTE I TO SEIRE. Tre båter fikk ved denne manøvren revet seg skikkelig løs fra resten av feltet, og dette forspranget beholdt de til mål. Det førte til to klasseseire; en til de tilreisende Fredrikstad-seilerne Lars Petter Karlsen og Vidar Moe i Elan 410en NICOLINE i den største LYS-klassen, og en til brødrene Eirik og Fredrik Rosengren fra Bergen som seilte Farr 30en OCEAN SPIRIT.

Aller først i mål var imidlertid Torkjel Valland og Karl Otto Book, Bergen, i feltets største båt, Landmark 43en WHITE SHADOW. De hadde imidlertid ikke stort nok forsprang til å kunne seile opp LYS-tallet på 1,47. Det manglet 38 minutter omtrentlig.

NEDERLANDSK SEIER. I LYS-klasse 1,19–1,24 gikk seieren til nederlandske Dick Koopmans og Jaap Russchen. De fikk dermed valuta for den lange reisen til Bergen. Seieren tok de i en båt Koopman selv har tegnet. Han hadde også tegnet feltets andre utenlandske båt – en båt fra Shetland som ble nummer fem i sin klasse. Båten bærer typebetegnelsen VQ 32 – VQ for «Very Quick».

I klassen for båter med LYS-tall opp til og med 1,18 gikk seieren til Nina Charlotte Rosenlund og Petter Ankjær-Jensen fra Ran i Hanse 320en ved navn VITO. Dermed satte de også en stopper for Stig Gard Paulsen og Espen Reiss-Mathiesens lange seiersrekke; de tre foregående årene har de to vunnet denne klassen.

Du kan oppdatere deg om alle detaljer om regattaen på Seilmakeren Doublehandeds hjemmeside. Der finner du resultatliste og link til trackingvinduet, der du kan «spille» av hele regattaen i reprise – og på den måten se hvor de enkelte båtene tapte eller vant.

Vi har publisert over 150 nyhetssaker i løpet av regattaen, og seilerne har postet en rekke bilder på regattaens seilblogg. Vi har også foretatt en rekke videointervjuer – og seilerne selv har også tatt opp filmer av livet om bord som det er all grunn til å ta en kikk på. Tilsammen gir alt dette et levende inntrykk av Seilmakeren Doublehanded 2012.

I skrivende stund er det ca. 30 minutter til maksimaltiden løper ut og 26 båter av 56 påmeldte har fullført regattaen.

Direktelink til SEILbloggen for Seilmakeren Doublehanded.