Søk i arkivet

NM i 2-kronaHjemmeseier i NM-debut

Vilde Lysgaard fra Haugesund og Nikolai Bakker, Stavanger ble tidenes første norgesmestre i 2-krona.

Haugesund Seilforening – i samarbeid med kollegaene i Karmøy Seilforening – arrangerte i helgen tidenes første NM i 2-krona. Vilde Lysgaard fra Haugesund og Nikolai Bakker, Stavanger kunne til slutt hente de første gull-medaljene i klassen, mens Henrik Halvorsen Bucher, Nesodden og Nicholas Fadler Martinsen, Soon tok sølvmedaljene. Håvard Katle Fjon, Stavanger og Lars Johan Brodtkorp, Horten kom på 3. plass.

FRISKE FORHOLD. Mesterskapet bød på frisk vind i opptil kuling styrke, og det foregikk ved at seilerne seilte i heat. Deltagerne seilte med båter som var samlet inn fra Haugesund, Karmøy og Friluftsrådet Vest, og deltagerne ble delt inn i fire grupper der alle seilte mot alle to ganger. Til slutt var det finaleseilas med 10 båter.

Torgrim Log, som selv var deltager, har sendt SEILmagasinet denne rapporten fra mesterskapet:

«Under lørdagens seiling var det regn og vind som økte utover dagen til over 12 m/sek. Det ble derfor hard jobbing for å få båtene til å gå bra, spesielt på kryssen, samt en del kullseilinger både på kryss og lens. Dyktige E-jolleseilere samt en del erfarne voksne seilere profiterte på slike krevende forhold. 

VANSKELIG RUNDING. Samtidig hang lette seilere som Vilde Lysgaard og Nikolai Bakker forbausende godt med i tetskiktet i kulingen. De lå som nr 5, 7 poeng bak ledende Håvard Katle Fjon og Lars Johan Brodtkorp etter de innledende seilasene. Rundt 2 knop motstrøm på toppmerket resulterte for øvrig i mange merkeberøringer.  Dette ble nøye overvåket av dommerne Øystein Hobbelstad og Oddvar Larsen. Larsen, som ble utdannet forbundsdommer i vinter, mente det var veldig spennende å være med på sitt første NM-oppdrag som forbundsdommer.
 
FINALE. Søndagens finaleseilaser foregikk i 3-5 m/sek vind.  Under slike forhold viste Bakker og Lysgard at de er meget dyktige seilere i svak vind der de vant både 1. og 2. finaleseilas forran Torgrim Log og Anja Meyer (Haugesund).  De to første finaleseilasene talte dobbelt, og den siste talte firedobbelt.  Med 3. plass i siste finaleseilas var dermed Bakker og Lysgaard NM-vinnere.
 
I B-finalene var det en god og hard fight mellom Markus og Filip Log (Haugesund SF) og Jens Altern Wathne og Kaja Hovland Wathne (Haugesund/Karmøy SF) der brødrene Log trakk det lengste strået i første seilas, mens team Wathne vant de to siste B-finaleseilasene. Med en del DNS i resultatlisten fra første dag havnet team Wathne litt ned på resultatlisten, mens brødrene Log sto som smilende vinnere av B-finalene.
 
POPULÆRT FORMAT. Seilerne ga for øvrig meget god tilbakemelding på dette formatet for NM-arrangement. Heat-seiling treffer tydeligvis bra. Deltagere langveisfra slipper å ta med egne båter, etc. Seilerne byttet båter på vannet og ble deretter ble kjørt inn på land. 

I pausene ble det tid til å komme seg til hektene etter heftig kullseilingen, til en matbit, prat og fjas, etc. Samlet sett ble et veldig sosialt konsept, noe som ble understreket både av deltagere på 14-15 års alder og av dem som var 3-4 ganger så gamle som dette.  Så her har Norges Seilforbund truffet meget bra med sin nytenking.  2-Krona fungerte godt til enne typen regattaformat da den er lett å seile både om man har erfaring fra andre jolleklasser eller fra kjølbåter i sportsbåtsklassene.
 
18 SEILASER. Med 12 innledende seilaser og 3 + 3 finaleseilaser (sum 18 seilaser) var det mye å gjøre for start- og målbåten, etc.  Regattasjef Trygve Bernhardsen var imidlertid strålende fornøyd med formatet og mente at flere regattaer bør vurdere slike spennede formater i tiden fremover.»

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen