Søk i arkivet

Stor-NMFrisk start på stort mesterskap

256 båter startet i går kampen om ni NM-titler under stor-NM i Moss. Og det skjedde under svært gode forhold. Mesterskapet fortsetter i dag.

Seilerne som har lagt seg til rette i tetposisjonene i de ulike klassene kommer fra Horten, KNS, Moss, Asker, Arendal og Risør. Tre til fem seilaser er blitt gjennomført på fire baner i en påfriskende vind som svært gode seilforhold. Det ble en flott start på stor-NM i Moss i går.

ERFARNE EUROPAJOLLE-SEILERE. Guttenes Europajolle-klasse kan skilte med aller flest deltagere, 34, og det er de erfarne seilerne som så langt har dominert. Lars Johan Brodtkorb fra Horten og Nicholas Fadler Martinsen fra Soon har delt seirene  og 4. plassene imellom seg og ligger som nummer en og to, mens Henrich Bucher, Nesodden med 2., 3. og 5. plass holder på bronseplassen så langt.

I jentenes Europajolle-klasse er det seilerne fra Sørlandet som markerer seg, men fjorårets norgsmester Liv Rønholt Nilsen fra Christianssand ble i går slått i samtlige seilaser av en annen stjerne fra Sørlandet; Martine Steller Mortensen fra Arendal. Hun vant alle de tre seilasene som ble gjennomført. På 3. plass ligger Julie Sydow Mo fra Svelvik.

FAVORITT I TET. Det kommer ikke som noen stor overraskelse at det er Mathias Mollatt fra arrangørforeningen Moss som leder Laser Radial-klassen. Han måtte se OL-plassen ryke til Kristian Ruth i Laser-klassen, men med et litt mindre seil er han suveren i stor-NM: Fire seilaser og fire seire. En like klar nummer to er Henrik Begby fra KNS, mens Eirik Gamnes fra Nesodden er nummer tre.

I Laser Radial seiler gutter og jenter sammen, og Kristine Strandenes, Grimstad og Ina Kullmann Berentsen, Bærum ligger noe overraskende foran OL-innstilte Marthe Enger Eide fra Bærum. En 16. plass i gårsdagens andre seilas satte henne tilbake, men nå enkeltseilaser begynner å kunne styrkes, vil det trolig bli jevnere mellom de tre rivalene.

KLASSEMESTERSKAP. I Laser 4.7 deles tetplassen mellom Tobias Treider Moe, KNS, og Torbjørn Thomas Hansen fra Askøy. To 1. plasser, en 2. plass og en 3. plass har de begge. August Austefjord fra Grimstad er nummer tre. I denne klassen startet det i går kun 13 joller, og det er for få til at de vil kunne kåres en norgesmester i klassen.

BLANDET I ZOOM8. Takket være at gutter og jenter seiler sammen blir det NM-medaljer på vinnerne i Zoom8-klassen. 23 seilere deltar og så langt har Moss Seilforenings egne seilere dominert på hjemmebane. Marius Dyhr Petersen har til nå vært den klare eneren foran Pernille Tangevold. David Westervik fra Ran Seilforening, som for øvrig skal arangere VM i klassen til neste år, er nærmeste utfordrer til de to seilerne fra Moss.

FLERE JENTER ENN GUTTER. I Optimist er jenteklassen for første gang større enn gutteklassen i NM, og Caroline Rosmo fra Bundefjorden har lagt et solid grunnlag for å kunne erobre NM-tittelen. Fire «pinner» så langt levner ingen tvil. Nora Johanne Brodtkorb fra Horten er en klar nummer to, mens Karoline Comiskey fra KNS leder an i et jevnt felt som kjemper om bronseplassen.

Mads Severin Hassum-Olsen, Horten, Jacob Lepperød, Tønsberg og Alexander Dahl Høgheim fra Ran utgjør tettrioen i Optimist-seilernes gutteklasse etter første dags fire seilaser.

TO TOMANNSJOLLE-KLASSER. Stor-NM teller to tomannsjolle-klasser; 29er og RS Feva. 29er-seilerne seiler med egne båter, mens det i RS Feva seiles i lånt utstyr.

Ludvig Johansson og Bror With fra Asker leder i 29er foran fjorårets mester, Anders Hylen Klippenberg, som i år seiler med Harald Fæste. Laget representerer KNS. Tvillingsøstrene Ragna og Maia Agerup, KNS innehar bronseplassen, og trolig vil det bli mellom disse tre lagene den videre medaljekampen vil stå.

RS Feva-klassen er blitt svært populær i Risør, og det synes også på resultatlisten. To Risør-lag topper listen etter første dag med samme poengsum. Tomas og Mads Mathisen og Regine Syrdal ronstad/Carl Henrik Grefstad heter de fire seilerne som utgjør disse to lagene. Asker-seilerne Jens Bjørnstad og Stian Eine har vært Risør-seilernes største utfordrer så langt i mesterskapet.

BRETTSEILING I BIC. På samme måte som RS Feva har fått fotfeste i Risør, synes det at brettseiling har fått sin store renessanse i KNS og Asker. Deltagerlisten i BIC – og også resultatlisten – domineres av seilere fra disse to foreningene. Først på 12. plass kommer det en seiler fra Lysakerfjorden Brettseilerklubb, som utgjør den tredje foreningen som er representert.

Fabian Wilkens Solheim, KNS, Theodor Sundbye, Asker og Arthur Ulrichsen, KNS innehar de tre første plassene med Solheim i klart tetposisjon. Mellom de to andre – og seilere bak – er det jevnere.

Det så lenge ut til at flere klasser ikke ville klare kravet til stor nok deltagelse for at det skal kunne kåres offisielle norgesmestre, men bortsett fra i Laser 4.7 klarte alle klassene til slutt å fylle opp deltagerlisten. I BIC-klassen startet bare 18-seilere i går, men det er 22 seilere påmeldt og trolig stiller det flere til start i dag.

FRISKT VARSEL. Også dagens seilaser tegner til å bli friske – i alle fall dagens første; værvarselet lyder på spaknende sørvestlig vind fra 9 til 5 m/sek.

– Det vil bli krevende, men spennende forhold både for seilere og banemannskaper, skriver Moss Seilforening på regattaens nettside, der foreningen løpende legger ut informasjon, resultater og bilder fra begivenhetene.

STORT APPARAT. Arrangørene har sammen med Norges Seilforbund lagt ned et omfattende arbeid for å gjøre stor-NM til en stor seilerbegivenhet for barn og ungdom. Foruten seilasene ute på fire regattabaner, ble det arrangert et eget junior-arrangement for seilere som ikke er gamle nok til å delta i NM, og man fikk tilbud om å seile med NSFs Farr 40, NORsteam.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen