Norges Seilforbunds nye toppidrettsmodell

Satser på toppen i fire sjikt

Satser på toppen i fire sjikt

Norges Seilforbund har satt kursen mot OL i 2016.

Publisert Sist oppdatert

NSF vil satse på det forbundet kaller «fire sjikt», og det vil være i enmannsjolle, skiff/trapesbåter, brett/kite og seiling for funksjonshemmede. Målet er olympiske leker og det første målet er OL i Brasil i 2016, men modellen peker enda lenger frem i tid.

LANG VEI FREM. Forbundet peker på at seilsporten er blitt betydelig profesjonalisert i de siste 15 årene, og det at nivået er hevet, gir seg utslag i at det stadig tar lenger tid å komme på et topp internasjonalt nivå. Dette var noe OL i London bekreftet. Seiling er en idrett der erfaring og rutine spiller en betydelig rolle for å oppnå suksess.

– Det tar mellom åtte og tolv år før man kan forvente å være medaljekandidater, regnet fra å være på topp nasjonalt nivå, sies det om bakgrunnen for den nye toppidrettsmodellen.

FORUTSIGBART. – Dette fører til at vi må bruke langt mer ressurser for hver forventede medalje. Samtidig må vi gi seilerne forutsigbarhet med tanke på økonomi slik at de holder ut. Dersom seilere slutter underveis kan det sees på som en feilinvestering, heter det videre.

Norsk seilsport har imidlertid begrensete midler, noe som igjen innebærer at seilforbundet må satse på noen utvalgte områder og på et begrenset antall seilere.  Derfor har NSFs eliteutvalg valgt fire områder de vil satse på, og når det gjelder for eksempel enmannsjolle-sjiktet, vil det bestå av to herre- og to dame-seilere som vil utgjøre landslaget, og disse vil etter det SEILmagasinet forstår få en form for ansettelse i NSF og komme på lønningslisten der.

Hvor mange som vil utgjøre landslaget i de andre sjiktene, er ikke bestemt ennå.

ELITEUTVALG PÅ TRE. Under landslaget vil det bli etablert et rekrutteringslandslag, og under der igjen ulike ToppSeil-lag. ToppSeil-lagene vil bli administrert av de aktuelle klasseklubbene.

Eliteutvalget i Norges Seilforbund består for øyeblikket av tre medlemmer. Arild Holt, som også sitter i NSFs styre og er toppidrettsansvarlig der, er leder. OddØrnulf Stray er også styremedlem i NSF og har og har hatt ansvar for ToppSeil. Ole Petter Pollen, sølvmedaljør i OL, er det tredje medlemmet.

NYE TRENERE. En del av fornyelsen av toppidrettsmodellen er at alle trenerstillinger vil bli utlyst på nytt. Trenerstillingene for enmannsjolle og skiff/trapesbåter er allerede utlyst, mens man vil vente med en avklaring om OL-statusen til kite/brett blir avklaret på det internasjonale seilforbundets årsmøte i november med å utlyse trenerstillingen i dette sjiktet. Likeså vil man starte prosessen rundt en trener for handikappseilerne så fort man får avklart hvilke seilere som vil satse videre mot 2016.