LYS-system i endring

NORLYS vil legge ned LYS-komiteen

NORLYS vil legge ned LYS-komiteen

NORLYS innkaller til ekstraordinært årsmøte for å endre regelverket og legge ned LYS-komiteen.

Publisert Sist oppdatert

12. desember 2013 kan bli en merkedag i det norske LYS-systemets historie.

Klasseklubben NORLYS har innkalt til ekstraordinært årsmøte der ett punkt på dagsorden er en lovendring som vil gjøre det mulig å benytte «et respittsystem som ikke er basert på en manuell fastsettelse av LYS-tallet». Som en konsekvens av dette forslår NORLYS videre at LYS-komiteen nedlegges, men at styret i NORLYS utvides med et medlem med teknisk kompetanse.

«I tillegg er det vurdert å få til et tettere samarbeid med NSF sin tekniske komité for også å kunne dra nytte av denne kompetansen. Dette etter initiativ fra NSF.», heter det videre i innkallelsen til årsmøtet.

FÅTT I OPPDRAG. På NORLYS’ årsmøte i mars fikk det påtroppende styret i oppdrag å utrede alternativer til det LYS-systemet som blir anvendt i Norge per i dag. I dette arbeidet har NORLYS vært i kontakt med Dansk Sejlunion som har sitt Dansk Handikap (DH) og Svensk Segelförbund som har sitt SRS-system. Norges Seilforbund har også vært en pådriver for å få til endringer i det norske LYS-systemet.

– Vi har også vurdert en modernisering av LYS ved å bruke ORC som basis for en norsk variant, sier NORLYS-styret, som også har samlet inn et stort grunnlagsmateriale og foretatt sammenligninger av respittsystemene.

FOR KORTE PRODUKSJONSSERIER. NORLYS mener at båtprodusentenes hyppige modellskifter og små produksjonsserier gjør det vanskelig å å benytte statistikk for å vurdere båters fartspotensiale. LYS-systemet var opprinnelig et empirisk system der statistiske data var det grunnleggende, men for å fange opp nye modeller og gi dem et LYS-tall, er praksis blitt at det i stedet ligger regnestykker og vurderinger til grunn når nye LYS-tall skal fastlegges. Dette har vært LYS-komiteens ansvarsområde.

KRAVENE TIL ET NYTT SYSTEM. «Oppdraget fra årsmøtet var en erkjennelse av at LYS-systemet basert på kvalifisert skjønn og statistikk ikke lenger fyller kriteriene til et moderne respitt-system», uttaler styret i NORLYS, som har satt opp disse kravene til et nytt system:

  • det skal ikke være en konkurrent til ORC/IRC, men være et enkelt system for å møte behovene og kravene til breddekappseiling
  • Kostnadene for seilerne skal være på et lavest mulig nivå
  • Det skal være lett å få båten målt og registrert
  • Det skal være et ettalls system
  • Det skal være reviderbart og etterprøvbart
  • Det skal være enkelt å komme i gang med å seile
  • Det skal fungere både for nye og eldre konstruksjoner

SAMARBEID MED NSF. Ambisjonen til NORLYS er å samarbeide med Norges Seilforbund om å finne det systemet som man mener vil fungere best for norske seilere, og at dette systemet skal være klart til bruk allerede til sesongen 2013.

Det årsmøtet 12. desember skal beslutte er lovendringer og et nytt budsjett som skal berede grunnen for å gjøre nettopp dette.

LES mer på NORLYS’ egen hjemmeside.

INVITERENDE SYSTEM. SEILmagasinet publiserte en stor artikkel om LYS-systemet i sin utgave nr. 9 (i salg nå), der NSFs talsmann, Ove Lind, legger stor vekt på at LYS-systemet skal være et inviterende system.

– Vi kan ikke ha et system som ekskluderer nye seilere, sier han.

Lind ønsker seg et felles skandinavisk system, og han er fascinert av svenskenes enkle tabell med SRS-tall for standardbåter som kan anvendes uten at det krever måling. Han mener også at LYS-tallene må være gjenstand for en løpende evaluering, og han vil trekke inn statistisk materiael – det vil si regattaresultater – som et hjelpemiddel i en slik prosess. Han vil med andre ord beholde det empiriske elementet i LYS-systemet.

Det brygger utvilsomt opp til en interessant diskusjon 12. desember.