Europajolle

Hvilke jolleklasser skal vi ha i Norge?

Bør Norges Seilforbund bestemme hvilke joller vi skal seile?

Publisert Sist oppdatert

NSF inviterte 11 seilforeninger til paneldebatt 8. november for å diskutere enmannsjolleklasser i Norge. Spørsmålet man skulle ta stilling til var om forbundet skal anbefale hvilke jolleklasser man skal seile, eller ikke.

– Med små miljøer hver for seg i klassene Laser, Europajolle og Zoom8 blir det kostbart og urasjonelt å spre trenerressurser på enkeltklasser, hevder foreningene.                  

TOTALMILJØET ER VIKTIGST. Thomas Guttormsen og Per Christian Bordal, som begge jobber med breddesatsingen i NSF, presiserte at man ikke har preferanser på jollertyper så lenge mangfoldet gavner totalt antall aktive seilere.

Hvis derimot mangfoldet virker negativt på totalen, kan det være mer aktuelt å komme med anbefalinger.

SPORTSSJEFEN VIL HA LASER. NSFs nyansatte sportssjef, Jan Steven Johannessen, er klar i sin anbefaling av Laser, som han mener er den som internasjonalt skaper toppseilere, og at det er i denne klassen slaget om medaljene står. Selv om det er Europajollen som historisk er den klassen som har levert flest toppseilere i Norge, er det i dag ikke like mange toppseilere som kommer herfra.

ANDRE VEIER ER OMVEIER.  Johannesen innrømmet at det nok finnes andre veier til toppen, men at dette er omveier. – Når det gjelder toppidrett, sa sportssjefen, – vil det utarbeides svært klare og transparente uttakskriterier og planer.                                  

FORENINGER MED EGNE LØSNINGER. Noen foreninger, som Ran og Stavanger, ønsker klare retningslinjer fra NSF. 

Andre foreninger, blant dem Bærum og  Bundefjorden, har åpnet for alle jolleklassene, og satser på hele aldersgrupper som en felles juniorgruppe uansett klasse.

KNS og Moss representerer gruppen som ønsker store og bærekraftige miljøer i én klasse, fremfor å skape flere og mer skjøre miljøer. Samlet heller foreningene mot at de selv vil styre utviklingen uten innblanding fra NSF.

 

HVA SKJER VIDERE? Bordal og Guttormsen skal nå informere styret i NSF om holdningene fra dette møtet. Foreninger som ikke var tilstede, men som ønsker å komme med innspill til den konkrete problemstillingen, er velkomne til det ved e-post til per.christian@seiling.no.

KJØREREGLER.  – Trolig bør NSF sette opp kjøreregler for kommunikasjon og samarbeid mellom klassene. Forbund, kretser, foreninger, klasseklubber, seilere og foreldre må selv ta ansvar og se hva som gavner norsk seiling som helhet, skriver Per Christian Bordal på seiling.no, der hele referatet fra møtet kan leses.

NSF lovet å følge opp saken åpent på www.seiling.no.