Veivalget Uke 47-2012:

Trenger SeilNorge en anbefaling?

Trenger SeilNorge en anbefaling?

VEIVALGET: Hvem skal bestemme hvilke jolleklasser det skal seiles i Norge?

Publisert Sist oppdatert

8. november ble det avholdt en interessant paneldebatt i regi av Norges Seilforbund. Deltagere var blant annet et knippe seilforeninger. Temaet var om man ville at Norges Seilforbund skal anbefale hvilke jolleklasser man bør seile i Norge, eller om det bør være opp til hver enkelt forening å bestemme?

Meningene var delte i debatten, likeså var argumentene forskjelligartet. Det ble ikke konkludert med noen enstaket vei å gå videre; veivalget synes åpent.

HVA MENER DU? Bør Norges Seilforbund  anbefale enkelte klasser som jolleseilere flest i Norge bør samle seg om og gi disse klassene ulike former for særfordeler, eller skal det være fritt opp til hver enkelt forening og hver enkelt seiler å velge hva man skal seile?

Du kan flagge hva du mener ved å avgi din stemme i avstemningen denne uken. Vi holder avstemningen åpen til og med torsdag 22. november.

FOR: Dersom seilere flest kunne samles om et begrenset antall klasser, ville man kunne få større regattafelt både nasjonalt og lokalt. Seilforeningene vet dessuten hvilke klasser de skal satse på, og det blir enklere å organisere trening og regattaer for en homogen gruppe. Med få klasser vil regattafeltene kunne bli større, noe som igjen kan bidra til at norske seilere har en bedre erfaring når de reiser utenlands for å seile.

Bruktprisen på jollene vil trolig også holde seg bedre, fordi det stadig vil komme nye seilere som vil seile i de samme klassene.  

MOT: «Det er ikke så viktig hva man seiler, men at man seiler». Det er et utsagn som går igjen blant dem som ikke ønsker noe nasjonalt diktat når det gjelder valg av klasser i lokalmiljøet. Man kan utmerket godt bygge treningsgruppene basert på for eksempel alder, fremfor at seilerne er sortert i klasser.

Det er viktig at seilerne seiler joller som i seg selv er morsomme å seile – enten man konkurrerer eller ikke.

Ved å bestemme hvilke klasser norske seilere skal seile, vil Norge som seilnasjon bli akterutseilt når det gjelder utviklingen av nye båttyper. Den tekniske utviklingen skjer raskt og den frembringer stadig nye jolletyper. Ikke minst har jollesporten endret seg mye de siste 10 årene og frembrakt raskere og mer sporty båter. Det er viktig at Norge følger med i utviklingen og at norske seilere seiler de båttypene verden for øvrig seiler og satser på.

LES OGSÅ:  Hvilke jolleklasser skal vi ha i Norge?

LES REFERATET FRA NSF-DEBATTEN: Jolleklasser i Norge