ISAF

Hvide Smith ønsker endringer i styreformen

Hvide Smith ønsker endringer i styreformen

Stig Hvide Smith, norsk delegat i ISAF Council, vil fjerne organet der han selv sitter for å effektivisere styreformen i det internasjonale seilforbundet.

Publisert Sist oppdatert

Hvide Smith representerer gruppe G i ISAF council. Gruppen består av to delegater som er valgt fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland og Island. Den andre delegerte fra gruppen er Kurt Lønnqvist fra Finland.

Det snodige med denne gruppen er at delgatene her er bundet av gruppens flertall, mens man i de øvrge kan stemme på sin nasjons vegne. Dette førte blant annet til at windsurfing ble tatt ut av OL programmet etter en votering i council under halvårsmøtet tidligere i år. Selv om mange angret seg da voteringsresultatet gikk opp for dem, var det ikke de nødvendige 75 prosents flertall for gjenåpning da saken var oppe på nytt under årsmøtet i november.

Dermed opplevde man det uvanlige at generalforsamlingen som bare trengte simpelt flertall grep inn og omgjorde vedtaket i council slik at windsurfing nå er tilbake i OL 2016. Det var det mange som gledet seg over, ikke minst i Norge, med det skapte likevel bestyrtelse at councils vedtak i realiteten var null verdt,

Hvide Smith forsvarer bindingen av stemmene i gruppe G med at det er mer i tråd med et demokratisk tankesett at det skal stemmes etter gruppens flertall. Likevel vil han på grunnlag av innspill fra Egil Mollestad ovenfor NSF og NoSF foreslå en bedre nyansering for avstemming ved 4-2 situasjoner enn det som praktiseres nå.

 

Han har også drøftet tanken med ISAFs tidligere generalsekretær Arve Sundheim om en utvidet Executive committee, som idag består av syv visepresidenter, på bekostning av Council . Begge ser fordeler ved det, men anser det som politisk nærmest umulig å få til slike endringer.

– Men det var kanskje denne saken som skulle til for å få problemet på dagsorden. Personlig er jeg åpen for total reorganisering av ISAF, sier Stig Hvide Smith.