Nye vektregler i Express

Nye vektregler i Express

Expressklassen er en av de største entypeklassene i Norge. Nå kommer nye vektbegrensninger på mannskapet. Skjønt, begrensninger...

Publisert Sist oppdatert

Det vanlige er at Expressen seiles av 4 personer. Frem til i dag har det kun eksistert vektbegrensning dersom man er 5 om bord. Det har kjentes litt underlig.

TUNGE SEILERE. Nå har «Sveriges Expresseglare» innført nye regler. Disse er basert på veieinger av mannskapene under SM i 2012. Den nye vektgrensen er satt til 395 kg. Det vil si et gjennomsnitt på 98,25 kg per person, men planen er at den skal senkes noe.

– Ambitionen från styrelsen är sedan att under en treårsperiod successivt skruva ned denna gräns till en maxvikt kring 375-380 kg - oavsett antal besättningsmedlemmar Den stegvisa justeringen ger alla en rimlig möjlighet att under flera års tid successivt anpassa sig - antingen genom alternativa besättningskonstellationer eller via bättre kost och motion uttaler Sveriges Expresseglare.

 

I en tid da deltagelsen i seiling synker, synes dette som en fornuftig løsning. Av lagene som ble veid i SM 2012 var bare ett lag over 395 kg. Klassen ønsker ikke å støte noen ut for å lokke til seg nye lag.

 

BEDRING FOR LETTE SEILERE. Vektgrensen for fem personer var tidligere 340 kg. Den økes nå til 360 kg, men på sikt er planen at grensen skal være lik enten man er 4 eller 5 om bord. Dette vil gjøre det mulig for jenter, ungdommer og andre lette seilere å bli mer konkurransedyktige i Express.

 

– Vi kjører selvsagt samme klassevedtekter som svenskene sier formann i den norske Expressklubben, Trond Sverre Førde, til SEILmagasinet.

 

AKTIV KLASSE. NM for klassen er i år i Bergen. I Færder’n har Express de siste årene vært den største entypeklassen med omkring 40 båter. I år er det i tillegg planer om å samle flest mulig båter til Hankø Race Week.