Søk i arkivet

Tid for noe nyttAsker live-tracker norgescup

Asker Seilforening vil benytte tracking under sin norgescup i slutten av april.

I går ble det bestemt, nå skal norgescupen som arrangeres 27. og 28. april live-trackes.  Gjennom et samarbeid med SEILmagasinet vil Asker Seilforening være første seilforening som prøver med tracking i en norgescup i jolleseiling. Det betyr at du vil kunne følge noen utvalgte klasser live på nettet mens regattaen foregår, noe som vil gi regattaen et større publikum.

PUBLIKUMSVENNLIG. – Vi ser at stadig flere regattaer i utlandet benytter tracking-utstyr for å synliggjøre arrangementene og gjøre dem mer publikumsvennlige. Nå vil vi gjerne vise hvordan dette kan gjøres i en norgescup, og vi har valgt å forsøke å få til dette i samarbeid med Asker Seilforening, sier Hans Petter Jensen, ansvarlig for trackingen og det internettbaserte Sail Race System, som SEILmagasinet selv har utviklet.

Han legger til at nå kan andre enn bare trenere og foreldre i følgebåter og RIB-er på sjøen få med seg hva som skjer på banen. Kanskje dette er starten på mer seiling i media.

– Det åpner i hvert fall for et større publikum, som igjen fører til økt interesse, sier Hans Petter Jensen.

EN NY UTFORDRING. Asker Seilforening var til å begynne med noe skeptiske til prøveprosjektet i forhold til at live-trackingen skulle kunne brukes som bevis i eventuelle protestsaker, men dette vil bli klargjort i seilingsbestemmelsene.

 – Trackingen er ikke nøyaktig nok til å kunne brukes til bevismateriale i en evnetuell protest. Intensjonen med trackingen er å bringe regattaen ut til et større publikum og ikke mist synligjøre seilsporten. At seilerne også kan gå inn og studere hvordan de seilte etter regattaen, bidrar til å øke utviklingen og kunnskapen til seilerne, sier Morten Jensen i SEILmagasinet.

Terje Gustavsen, som er informasjonsasvarlig i Asker Seilforening understreker derfor at trackingen ikke kan brukes som grunnlag for protester eller godtgjørelser.

INGEN BESTEMT KLASSE. – Hvilke klasser som blir tracket, er forølpig ikke bestemt. Det kommer blant annet an på antall påmeldte seilere i de enkelte klassene og antallet trackere vi har til rådighet, sier Terje Gustavsen.

En storskjerm vil bli rigget til i klubblokalene til Asker Seilforening på Blakstadtangen mens regattaen pågår.

GOD ERFARING. Det danske firmaet TracTrac, som leverer trackingtjenesten, startet opprinnelig med tracking av orienteringsløpere for å få sporten mer frem i lyset. I de senere årene har de beveget seg mer og mer over på seiling, men du kan også finne andre tjenester fra TracTrac, som for eksempel tracking av løypemaskiner blant annet i Norge.

Tracking-tjenesten til TracTrac er blitt brukt i flere større distanseseilaser i Norge, blant annet i Watski Skagerrak TwoStar og Seilmakeren Doublehanded, men ikke  i baneseilaser, bortsett fra i VM i H-båt i Sandefjord og i 2.4 mR i Ålesund for noen år tilbake. Hans Petter Jensen håper bruken i norgescupen skal gi en god erfaring.

WEB-BASERT PROGRAMVARE. TracTracs fokus er å lage et visualiseringsverktøy for live-tracking av idrett, men spesielt i form av seiling. Ved hjelp av en GPS/GSM-enhet som monteres i båten, fastlegger den kontinuerlig båtens geografiske posisjon ved hjelp av satellitter.

Posisjonen sendes via enhetens innebygde GPRS–modem tilbake til TracTracs server i Tyskland, slik at båtens aktuelle posisjon og seilte rute gjøres tilgengelig på internett. Via TracTracs web-baserte programvare kan alle gå inn og se på hvordan båtene ligger an underveis på et kart. Du vil også ha kontroll på plasseringer, fart, merke-rundinger, distanser og tid. Alt dette i forksjellige verktøybokser.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

TRACTRACSS WEB-BASERTE PROGRAMBARE gir seilerne muligheten til å se tilbake på f.eks. starten som vi ser her. Bildet er fra Watski Skagerrak TwoStar 2012.

MULIGHETENE ER MANGE. TracTracs verktøy for «replay» gir deg muligheten til å se alle seilaser om igjen. Dette gir mulighet for seilerne til å se tilbake på seilt rute. Dette er en fin måte å sammenligne seg med andre båter – hvor vant eller tapte jeg. På denne måten kan det bidra økt kompetanse, såvel for storbåtseilere som jolleseilere.

– Ja, man kan velge å se alle deltagerne på en gang eller for eksempel velge ut vinneren og seg selv og sammenligne taktikken underveis. Av erfaring vet vi at dette har stor læringsverdi; det kan jo på mange måter sammenlignes med hopptrenernes nitidige video-opptak under hopprenn, sier Hans Petter Jensen.

Norgescupen i Asker er for klassene Optimist, RS Feva, Zoom8 og brett (RS:x og Bic T293). For Optimst og RS Feva er det regattadebut, mens Zoom8-seilerne starter moroa i Åsgårstrand weekenden før sammen med Europajolle- og Laser 4.7-seilerne.

Se foreløpig påmeldte seilere til norgescupen i Asker.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen