Seilmakeren Doublehanded 2013

Feiende friskt mellom Askøy og Florø

Feiende friskt mellom Askøy og Florø

Alt er duket for en feiende frisk doublehanded-seilas mellom Askøy og Florø. Du kan følge regattaen «live» fra kl 1130 fredag 24. mai.

Publisert Sist oppdatert

Værbriefer Mads Christensen i Frivind bekreftet i kveld varslene som yr.no har hatt i flere dager for fredag og lørdag: Det blir frisk nordlig bris og sol under hele Seilmakeren Doublehanded denne gangen! Kanskje kan det bli snakk om liten kuling ute i havet og ved de ytterste øyene mellom Askøy og Florø.

Værforholdene står dermed i kontrast til fjorårets seilas. Da valgte flere å bryte i den svake vinden. Det gjorde de da alt håp om å rekke til mål før maksimaltiden i tide, var ute.

STABIL HØYTRYKKSRYGG. Det er en høytrykksrygg ute i Nordsjøen som setter opp den nordlige vinden, og høytrykket vil ligge nokså rolig i de nærmeste dagene. Derfor vil vinden også holde seg ganske stabil. Det vil være lett nordvestlig vind i starten fredag, men den vil ta seg fort opp og dreie nordlig.

– Dette er ikke et værsystem som bør føre til ekstreme veivalg, men man må selvsagt utnytte de lokale variasjonene i vindstyrke og retning som land og de sundene man skal igjennom forårsaker, sier Mads Christensen.

LOKAL STRØM. – Strømmen vil også spille en rolle, og det er den lokale strømmen som seilerne må ha i mente. Ingen vil nok velge å gå 20 nautiske mil ut i havet for å få fatt i den nordgående havstrømmen, tror Christensen.

Torsdag var kvelden  for registrering og klargjøring. Så nær som tre båter har i skrivende stund vært innom registrering og fått utdelt trackere som skal vise alle som vil følge regattaen på nettet, hvor de til enhver tid er. Regattaens live-side er på lufta og kl 1120 fredag vil tracking-bildet begynne å spille.

Du kan følge trackingen og holde deg løpende oppdatert på regattaens nettside.

FORBERDENDE STEMNING. Mange av seilerne overnatter i båtene sine her i havnen ved Askøy Seilsportsenter, og nå når mørket er ferd med å senke seg, lyser det fra ventiler og luker om bord. Under dekk studeres seilingsbestemmelser, rute og kart. Det store spørsmålet alle sysler med, er hvordan de skal legge opp strategien. Kysten mellom Askøy og Florø byr på mange veivalg, og hvilke sund og hvilke nes man velger å gå igjennom eller nær, kan bli utslagsgivende.

Det blir bidevindsseilas hele veien nordover til Florø, men etter fire timers hvile i pitstop, venter en frisk unnavindsseilas der de fleste båtene i lengre eller kortere tid vil se tosifrete tall på loggen.

PLANER. Lars Petter Karlsen og Vidar Moe fra Fredrikstad er nok de som gleder seg aller mest til etappen sørover. De seiler sin helt nye Seascape 27, som har planende egenskaper på lens. 20-tallet er innen rekkevidde på loggen deres.

– Klarer vi å seile bare 20 prosent saktere enn konkurrentene på kryss og 50 prosent raskere på lens, så kan dette bli bra, tror Vidar Moe.

De to ankom Askøy med båten på tilhenger i formiddagstimene i dag etter å ha overnattet på Gol.

– Det er en forskjell å bruke ni timer på landeveien enn 50 timer på sjøen rundt kysten, sier de to.

I morgen legger de ut på 150 nautiske mil sammen med 53 konkurrerende båter, som er delt inn i tre klasser.

UTFORDRENDE VED ALDEN. Et av regattaens mest utfordrende strekninger er området rundt den 500 meter høye øya Alden. Her kan det bli fallvinder og venturie-effekter, samtidig som farvannet rundt er grunt.

– Her bør seilerne være føre var, advarer Jørund Fjøsne, som har seilt her flere ganger. (Se video)