Watski Skagerrak TwoStar 2013

Ekstra-runde og nytt innløp til Arendal

Ekstra-runde og nytt innløp til Arendal

I år vil ikke seilerne i Watski Skagerrak TwoStar forsvinne av syne med en gang etter start på Hankø.

Publisert Sist oppdatert

I år er det all grunn til å ta turen til Garnholmen utenfor Hankø for å se på starten og vinke de nærmere 200 seilerne farvel på vie til sin kappestrid ute på Skagerraks bølger.

– Ja, i år vil starten gå på en utlagt startlinje utenfor Garnholmen, men i stedet for å sette kursen rett sørover, skal seilerne først tilbakelegge en runde på utlagte bøyer utenfor Garnholmen. Den siste bøya de skal runde vil ligge rett utenfor Garnholmen, slik at alle som er der, skal få et godt overblikk før båtene legger ut mot Arendal eller Jomfruland – alt etter hvilken bane de seiler på, sier Jon Egil Johnsen, arrangementsleder for Watski Skagerrak TwoStar.

START TORSDAG 13. JUNI. Han håper mange interesserte vil ta turen til Garnholmen, og minner om at startene går fortløpende torsdag 13. juni mellom kl 0900 og 1130.

Starten vil nærmere bestemt foregå mellom to utlagte merker med en startbåt i styrbord ende av startlinjen som vil overvåke det hele. Deretter skal båtene ut til et utlagt rundingsmerke som ligger 1,5–2 nautiske mil unna – fortrinnsvis i en retning slik at båtene seiler bidevind. Deretter skal de runde bøya ved Garnholmen, før de setter kursen sørover.

INN GALTESUND. Tidligere har seilerne som seiler offshore-banen kunnet velge hvilken vei de vil ankomme Arendal. Det kan de ikke i år. Denne gangen skal de seile inn og ut av Galtesundet i sydenden av Tromøya.

– Vi hadde opprinnelig tenkt å ha målgang under Tromøybroen – og da med ankomst nordfra gjennom Tromøysundet – men det ble litt komplisert med hensyn til logistikken for Arendals Seilforening, som da måtte ha innkomst og start på to forskjellige steder. Vi flagget denne varianten i innbydelsen til regattaen, men har endret dette i seilingsbestemmelsene. Nå må alle velge Galtesundet når de skal i mål til pitstop i Arendal, sier Johnsen.

Helt siden Watski Skagerrak TwoStar startet for 10 år siden har det vært diskusjon rundt valgfriheten seilerne har hatt ved ankomst Arendal. Der har de kunnet velge om de vil gå Tromøysundet eller Galtesund. Noen har syntes at dette er et sjarmerende og spennende element i regattaen, mens andre synes valget har hatt et litt for stort element av «bingo» i seg.

– Nå har vi hatt valgmuligheten i 9 år, så i år forsøker vi en annen variant, og så får vi se hvilke erfaringer vi gjør oss, sier Johnsen.

SØNNAVIND I STARTEN. En kikk på langtidsvarslet til yr.no forteller om at det vil blåse laber sønnabris i starten; 8 m/sek fra syd, og det vil være uttrygt for regn.

Natt til fredag skal været lette og vinden dreie mer vestlig. Det betyr at det vil bli lens over til Sverige for Arendal-farerne, mens seilerne på coastal-banen vil få unnavind tilbake til pitstop på Hankø.

Fra runding av Brofjordens Angjöring utenfor Smögen, ser det ut til å bli slør som blir skarpere opp til runding utenfor Sandefjord, og lens tilbake til mål i Hankø. Vinden ser ut til å kunne bli friskere i den nordlige delen av Skagerrak enn i den søndre. Det ligger med andre ord an til en skikkelig unnavindsregatta.

For seilerne på coastal-banen ser andre etappe ut til å kunne by på kryss med lange styrbordsstrekk ned til Persgrunnen – kanskje vil de kunne stå rett ned, og deretter slør og kanskje også litt kryss mot slutten til Sandefjord. Hvor vestlig vinden blir, vil være avgjørende for dette.

Høyeste vindstyrke yr.no foreløpig byr på for de tre sjekkpunktene Struten, Torungen og Väderöarna vi har brukt, er 12 m/sek. Det skal inntreffe på fredag. Det laveste er 5 m/sek – og det tyder på at vi vil kunne få en regatta uten særlige dødpunkter i form av vindstille – og forhåpentlig mest seiling i den vinden de fleste liker best; fra 6 til 8 m/sek.

Det er imidlertid ennå en stund til start og prognosene kan endre seg. Vi ser gjerne at regnet fjerner seg og at vinden stabiliseres rundt 7–8 m/sek…!