EM i OK-jolle

Men OK-jollen er slett ikke død

Men OK-jollen er slett ikke død

Trodde du at OK-jolle-klassen er en saga blott, må du tro om igjen.

Publisert Sist oppdatert

En av de aller første enmannsjolle-klassene her i landet var OK-jollen. Den var allerede en vel etablert klasse i Norge da Bruce Kirby presenterte Laseren for første gang under New York Boatshow i 1971. Det året var det Johan G. Mejlænder fra KNS, nå en av veteranene i Snipe-klassen, som ble norgesmester.

DANSK KONSTRUKSJON. OK-jollen ble tegnet av danske Knud Olsen (OK baklengs) i 1957, og tanken var at den skulle være en rekrutteringsklasse for Finnjollen. Det var den danske seileren og arkitekten Axel Damgaard Olsen, bosatt i Seattle i USA,  som etterspurte en slik båt.  Riggen på de to jollene skulle derfor være lik, og jollen skulle bygges i finér og ha knekkspant, slik at det skulle være enkelt og rimelig for amatører å bygge den selv etter Knud Olsens tegninger.

Senere er jollen blitt bygd i glassfiber, og i 2003 ble det tillatt med karbonfiberrigg. Da klassen feiret 50 års jubileum i 2007, deltok 125 båter i VM. Det er tilsammen bygd et sted mellom 10 og 20 000 OK-joller.

OK-jollen ble populær verden over – også i Norge – men mens det i Norge nå kun er noen få entusiaster som holder liv i noen enkelte OK-joller, er det fortsatt aktivitet i klassen internasjonalt, og nylig ble EM i Carnac i Frankrike avsluttet. 61 båter fra 10 nasjoner stilte til start – ingen av seilerne var norske, men derimot fra Danmark, Sverige, Polen, New Zealand, England, Tyskland, Australia, Belgia, Nederland og Frankrike.

DANSK SUKSESS. Det ble en dansk suksess i mesterskapet med både gull og sølv til broderlandet i sør. Mester ble Bo Petersen foran Stefan Myralf, som kanskje er den mest kjente av de to, blant annet som deltager i Volvo Ocean Race-prosjektet til Ericsson. Bronsemedaljen gikk til svensken Thomas Hansson-Mild.

Nede på listen, på 9. plass, finner man også en av dansk seilsports største enmannsjolle-profiler gjennom tidene, den nå 68 år gamle Jørgen Lindhardtsen. Han har en lang rekke internasjonale topplasseringer i OK- og Finnjolle-klassen, og på hjemmebane kan han blant annet smykke seg med 14 gull i danske Finnjolle-mesterskaper.

SJELDEN FUGL. I Norge er det sjelden å se en OK-jolle på regattabanen, men så vidt vites fins det et stort vandretrofé i klassen i forbindelse med Bærum Høstcup som det ennå seiles om – om det stiller båter til start i regattaen.