Nå skal de kåres

Høstens NM-rush er i gang

Høstens NM-rush er i gang

Høsten er NM-tid, og denne helgen går fem mesterskap av stabelen.

Publisert Sist oppdatert

Høsten, og spesielt august er NM-tid, og denne helgen finner fem mesterskap sted rundt om i landet.

OSELVAR. NM i Oselvar er det Siglarlaget Njord/Tysnes som er arrangør for i år. Mesterskapet går på rundgang blant de tradisjonelle Oselvar-foreningene på Vestlandet, og med 21 båter på deltagerlisten er NM-statusen i boks (om alle også starter), og mesterskapet viser at den gamle tradisjonsbåten fortsatt står sterkt.

12,5 KVM. Lenger nord på Vestlandet, i Ålesund, skal det deles ut mesterskapsmedaljer i en annen, tradisjonsrik båtklasse – 12,5 kvm. Denne Johan Anker-konstruksjonen og båttypen som kong Harald lærte å seile i, fikk sin renessanse i begynnelsen av 1990-årene etter å ha ligget brakk i flere årtier, og klassen har hatt NM-status siden 1991. I år er det 23 båter påmeldt. Rekorden stammer fra 2005, da var det 34 båter med i NM.

11:MOD. Grensen på 20 startende båter, som må til for at vinnerne skal kunne kalle seg norgesmester, er kritisk og magisk for mange klasser, og den er et mål mange klasser strever for å nå. I NM for 11-meter (11:Mod) har man akkurat nådd målet, og til helgen stiller det 20 båter til start utenfor Holmsbu.

NM for 11:Mod går i regi av Drammens Seilforening.

GRIMSTADJOLLE. I Grimstad er man ikke kommet så langt – i går (8.8) var 15 båter påmeldt til NM i Grimstadjolle. Dagen i dag vil vise om de klarer å få hanket ytterligere fem båter inn på deltagerlisten.

SNIPE MASTER. I Bærum er det «de eldre» som skal gjøre opp sitt mellomværende. Det dreier seg om NM i Snipe Master, og klarer klassen å være 20 på startlinjen, vil de første offisielle norgesmestrene i Snipe Master få medaljer lagt om halsen på søndag. Deltagerlisten teller i skrivende stund 18…

Med på deltagerlisten er det flere kjente navn fra Snipens lange historie. En av dem er Brynjulf Romslo, som hadde sin storhetstid i klassen på 1960-tallet. Tipper vi ikke helt feil, vil mesterskapet bli et oppgjør mellom Birger Jansen/Lise Gehrken fra Bærum  og Geir Victor Svendsen/Anne-Line Sundal fra Oslo.