NM i Yngling

22 båter klare for start

22 båter klare for start

Med 22 båter på deltagerlisten blir det NM i Yngling i år.

Publisert Sist oppdatert

Alt ligger til rette at de søndag ettermiddag skal kunne kåres norgesmestre i Yngling. Deltagerlisten teller 22 båter fra ni seilforeninger. De fleste lagene kommer fra arrangøren, Askøy Seilforening, som har bygd opp en stor Yngling-klasse takket være iherdig innsats over år for oppgradere en flåte Ynglinger foreningen tok hånd om for Sjøkrigsskolen i Bergen.

STORHETSTIDEN. Yngling-klassen var i mange år den største kjølbåtklassen i Norge på 1970- og 1980-tallet. Under NM i 1974 deltok hele 74 båter i Drøbak, der NM ble vunnet av Jens Erik Bøe, Fritz Staib og Odd Hverven fra KNS. I 1979 deltok 72 båter på hankø, og da var det daværende kronprins Harald, Eirik Johannessen og Helge Hovland som tok gull.

Da Yngling ble OL-klasse for damer forsvant bredden i klassen, og etter en ubrudt NM-rekke fra 1969, ble de siste norgesmestrene kåret i 2003. Deretter ble det stille rundt klassen, inntil man i 2010 klarte å samle 21 båter til NM i Trondheim. I 2011 og 2012 maktet man så ikke å samle nok båter.

NM 2013. I år ser det derimot lyst ut, takket være Askøy Seilforenings formidable innsats for å blåse liv igjen i Yngling-klassen. Foreningen arrangerte tidligere i år militært VM, og da var det foreningens Ynglinger som ble benyttet.

Norgesmesterskapet starter lørdag morgen.