Seilernes Verden 2013|9

Det store NM-engasjementet

Det store NM-engasjementet

Skal norgesmesterskapene engasjere eller eksponere?

Publisert Sist oppdatert

71 seilere kan kalle seg norgesmester i seiling i år. 213 seilere har vunnet NM-medaljer. Før disse har kunnet få medaljene hengt rundt halsen, har nærmere 1700 seilere konkurrert og knivet om plasseringene. I 16 forskjellige seilforeninger er det blitt jobbet intenst for å forberede mesterskapene. Det har vært dugnad og det er vært blitt avholdt møter som har bidratt til å skape samhold og miljø blant medlemmene. I klasseklubbene har man oppildnet medlemmene til å delta, slik at NM-kravene skal kunne innfris. NM-ene har skapt engasjement.

Helt siden Norges Seilforbund ble stiftet har det pågått en diskusjon om norgesmesterskapene. Mange mener det kåres altfor mange norgesmestre, og at dette vanner ut verdien av det å kunne kalle seg norgesmester. Vanlig norsk presse skjønner ikke noe av dette, og seiling får svært liten oppmerksomhet i norske medier. Mange mener at antall NM-titler må reduserers kraftig og statusen høynes. Og med høyere status, skal pressen bli mer interessert.

Da stor-NM ble innstiftet i sin tid, var den opprinnelige ideen at det skulle være et samlet mesterskap for alle OL-klassene. Historien har imidlertid vist at så fort en klasse har fått OL-status, synker den nasjonale deltagelsen i klassen. Kvalitetsforskjellen på de få seilerne som har vilje, mot og anledning til å satse på et OL, og den vanlige seiler, blir raskt veldig stor. Likeså har kostnadene til båter og utstyr en tendens til å øke. Resultatet er at den vanlige seiler i klassen kaster inn håndkleet. Det er ikke uten grunn at kravet til å kunne kåre en norgesmester i en OL-klasse, er at det stiller kun fem båter til start.

For i det hele tatt å få deltagere til stor-NM er derfor andre klasser over tid blitt trukket inn i mesterskapet, og det er nå blitt et samle-mesterskap for mange rekrutteringsklasser fremfor et NM for de aller fremste seilerne.

Skulle man sette en strek over NM-mangfoldet og bare kåre noen få norgesmestre, vil man neppe få 1700 engasjerte seilere som deltar og et verdifullt arbeid utført i 16 seilforeninger. Det vil nok bli begrenset deltagelse av de aller beste.

Mesternes mester ble i år arrangert for femte gang, og arrangementet begynner å finne en endelig form. Å forsøke å løfte dette mesterskapet frem i medialyset er nok en langt bedre løsning enn å forsøke å redusere antall NM.

Morten Jensen, redaktør