Tid for meningsutveksling

Vektbegrensning i Express?

Vektbegrensning i Express?

I Express-klassen pågår for tiden en debatt om vektbegrensning.

Publisert Sist oppdatert

Den mørke høsttiden er åpenbart tid for evaluering og spørreundersøkelser. Fredrikstad Seilforening har nettopp gjennomført en stor undersøkelse om TwoStar-regattaen, i Nor Rating pågår det for tiden en undersøkelse og i Express-klubben debatterer man vektbegrensningsregler.

2013 har vært en prøvesesong for vektregler i klassen, og nå skal de evalueres. Og dette skjer ikke minst i lys av at klassen er i ferd med å bli en nordisk klasse, og da må reglene i Sverige og Norge harmoniseres. For 2013 har vektgrensen vært 395 kg dersom det har vært et mannskap på fire om bord, og 360 kilo dersom det har vært fem i båten.

GJENNOMSNITT 85 KG. Statistikk fra årets NM viser en gjennomsnittsvekt på 346 kg på firemannslagene og 355 kg på femmannslagene. En gjennomsnitlig Express-seiler veide i 2013 85 kg. Medaljevinnerne veide henholdsvis (gull, sølv og bronse) 335, 385 og 379 kilo. Norgesmesterskapet i Bergen ga med andre ord ikke noe entydig svar om det lønner seg å være lette eller tunge – eller hvor lette og hvor tunge man ideelt sett bør være i en Express.

KJØR DEBATT. Nå ønsker Express-klubben en konstruktiv debatt om temaet, og den har allerede startet. Mange hensyn skal ivaretas. Behovet for rettferdighet er et. Reglene skal tilrettelegge for rekruttering, er et annet. Reglene skal heller ikke bare tilfredstille de keeneste, og de må ikke være begrensende for deltagelsen.