Veivalget Uke 47

Værvarselet spiller inn

Værvarselet spiller inn

Man kan ikke bare slippe seilerne ut i hva som helst av vær.

Publisert Sist oppdatert

Flertallet av SEILmagasinets lesere mener at en regatta-arrangør må ta hensyn til værvarselet og tilpasse regattaen deretter – selv om det er en regatta som skal gå over flere døgn eller uker. Leserne er med andre ord enige i de franske arrangørene av MiniTransat og Transat Jacques Vabre som utsatte starten i lang tid før de slapp seilerne av gårde, og de er enige med regatta-ledelsen i Fredrikstad som omgjorde løpene i årets Watski Skagerrak TwoStar på grunn av værvarselet.

TO AV TRE. 130 lesere sa sin mening og 68 prosent – 2 av 3 – mener at en arrangør må tilpase arrangementet etter været. 1 av 3 mener at arrangøren bør holde seg til planene – uavhengig av værvarselet.

– Ingen er tjent med gjennomføring i dårlig vær, selv ikke de som seiler uansett, mener Lars Krogh. Han er av den oppfatning at det ikke kan regnes som en full seier når en vinner fordi de fleste andre bryter.

– Selv om det alltid er skippers ansvar å vurdere forholdene og eventuelt bryte, er det klart at en arrangør også har et etisk ansvar. Hvis det skjer en nødsituasjon grunnet kjente værforhold, ville jeg nødig ha vært i arrangørens sko, mener han.

18 M/SEK. Et spørsmål flere er opptatt av, er hvor mye det skal blåse før det blir uforsvarlig. Audun Gjøstein mener 18 m/sek representerer en terskel.

– Blåser det mer er det ikke lemnger regatta, da blir det mer et spørsmål om å ta vare på utstyr og etter hvert også mannskap. La oss drive med seilsport og ikke konkurranse i overlevelse og utstyrsforbruk, sier han.

Flere mener det blir unødvendig kostbart å seile i mye vind fordi utstyr ryker og blir ødelagt. David Øverby mener imidlertid båt og utstyr stort sett holder mål dersom den har fått et normalt vedlikehold vært år.

– Vi hadde surfer opp i 17,6 i TwoStar i 2011 da det blåste kraftig, og vi ankom Hankø i god form og uten å ha ødelagt utstyr, sier han.

SKAFF GOD INFORMASJON. – Er det meldt orkan, er svaret enkelt, men en stiv kuling må vi tåle, sier Per Undrum som mener løpet ikke skulle vært lagt om i årets Watski Skagerrak TwoStar.

Henning Asklien mener det er viktig for en arrangør å hente inn så mye informasjon som mulig før en beslutning blir tatt, slik at de kan forklare sine beslutninger i ettertid – for eksempel om det skjer en ulykke i forbindelse med arrangementet.

– Åpenhet og bruk av andres kompetanse er viktig i slike situasjoner, mener han.