Nyttårsseilas i Stavanger

Gunderstart i kremforhold

Gunderstart i kremforhold

Alt tyder på flotte forhold under Subsea 7 Nyttårseilasen.

Publisert Sist oppdatert

Også i Stavanger er det duket for sesongens første regatta, og det er det tradisjon i. For 18. gang arrangeres Subsea 7 Nyttårseilasen, og spesielt for denne regattaen – ved siden av at den representerer en innledning på sesongen – er at den seiles etter gundermetoden. NOR rating-systemet er grunnlaget for utregningen av når de enkelte båtene starter.

Regattaens minste båt slippes av gårde kl 12 lørdag 11. januar utenfor Stavanger, og deretter følger de andre med ujevne mellomrom – alt etter hva slags rating de har. Banen går på faste merker og bøyer på Byfjorden, og den første båten som kommer i mål, vinner.

FINE FORHOLD. Yr.no varsler om fine forhold; laber bris fra nordvest og lett regn. 25 båter er ventet til start.

– Arrangøren er imponert over innsatsen til de som deltar. Båtene er for en stor del pakket inn for vinteren, men de pakkes opp, klargjøres for regatta og pakkes ned igjen etterpå for resten av vinteren, skriver Einar Talgø i en pressemelding fra Stavanger Seilforening, som arrangerer Subsea 7 Nyttårseilasen.

LÆRDOM. Regattaen har også etablert en annen tradisjon. Like sikkert som at nyttårseilasen finner sted den første weekenden i det nye året, like sikkert stiller seilmaker Christen With i følgebåt med videokamera og notatblokk. Filmklippene og kommentarene hans presenteres på storskjerm i De Røde Sjøhus etter seilasen, slik at alle deltagerne kan ta med seg litt lærdom videre inn i vnteren – og tygge på den til regattasesongen braker løs for alvor når sola er kommet høyere på himmelen.