Askøy Shorthanded Race 2014

Tre vinnere i feiende avslutning

Tre vinnere i feiende avslutning

Vinden stod helt til slutt og ga tre verdige vinnere.

Publisert Sist oppdatert

Askøy Shorthanded Race 2014 er historie og regattasjef Torbjørn Halvorsen kan puste lettet ut og konstatere at det ble en flott og fair seilas. Første båt var i mål rett før midnatt, og i motsetning til hva som ofte skjer; at vinden dør ut, sto vinden fra nord gjennom hele natten. Dermed kunne den spinnakerseilende raden av båter klokkes inn i tur og orden i 7–8 knops fart på mållinjen utenfor Ramsø ved Askøy.

ØKTE OG ØKTE. Aller først over mål var Kjell Ove Klungrehaug (Bergen) og Karl Otto Book (Åsgårdstrand) i båten VENTUS – en Bavaria 35 Match. De kom først også inn til Florø, men økte ledelsen hele veien tilbake til Askøy. Først ved å ta et frekt løp vestover i kulingen som møtte seilerne ut fra Florø, for deretter å treffe en vindkantring perfekt og sette kursen rett sørover.

– Det klaffet med det meste av det vi gjorde, fortalte de to etter målgang.

Forspranget de opparbeidet seg på sjøen, holdt også til en klar seier på korrigert tid i klasse 2, der lederen av SEILmagasinet Shorthanded-ranking, Jørund Fjøsne (Stord) og makkeren Bjørn Forslund (Nesodden, som er nr. 4 på rankingen) var nærmeste utfordrere. De seilte en Elan 37 ved navn STORM.

Far og sønn, Terje og Arne Liebich Rise fra Stavanger i Maxi 1050-en SITAREN tok den siste pall-plassen i klasse 2.

Se alle nyhetene fra regattaen.

UTEN SPINNAKER. Båt nummer to i mål ble vinner av den største klassen, og for Petter Sørhaug (Askøy) og Stian Soltvedt (Askøy) var det spennende om de kunne klare å holde unna for båtene som kom bak. For rett etter at de hadde satt spinnakeren, spjæret den, hvilket betød at de måtte fullføre flere titalls nautiske mil uten spinnaker. Men det holdt – en spridd genua gjorde etter hvert susen – og de holdt unna med god margin, faktisk over en time, til utfordrerne i VENI VI, Jan Hjellestad og Magne Aalen fra Bergen.

De igjen hadde komfortabel margin bakover til klubbkameratene Kjetil Knudsen og Kjell Ove Bruås i Dehler 38 SHEEP DIP.

EXPRESS-DUELL. I klassen for de minste båtene stod kampen om seieren mellom de to Expressene. Det ble en tett og jevn duell mellom seilerne fra Florø og Bergen, der bergenserne Carl Olav og Carl Johan Wickmann til slutt trakk det lengste strået.  Tom Erik Løseth og Svenn Melstveit fra Florø ble nummer to.

Nærmest de to Expressene fulgte Stavanger-båten MARILD med Stig Gard-Paulsen og Matt Kallenberg som seiler for Seilforeningen 1928.

Se komplett resultatliste.

LAVTRYKK. Askøy Shorthanded Race ble en regatta som bød på det aller meste – fra utfordrende drivseilas i strømfylt farvann til rotete, grov sjø i kuling. Det var et lokalt lavtrykk som passerte over Norge og ut i Nordsjøen som skapte bruduljene og de utfordrende forholdene, men leser man resultatlisten vil man kjenne igjen navnene i teten. De gode seilerne beviser igjen og igjen hvorfor de er gode. De håndterer båten godt og tar de rette valgene.

Alle båtene ble tracket, og hvordan de seilte kan man se igjen ved å avspille trackingen på nytt.

Se trackingen her.

SINGLEHANDED. Askøy Shorthanded Race hadde i år for første gang også en singlehanded-klasse. De startet lørdag morgen og tilbakela et løp på Hjeltefjorden som varte hele dagen. Fem båter stilte til start, og de to klassevinnerne ble Harald Gjøsæter (Askøy) i First 31.7 BÅTEN VÅR og Ketil Greve (Stavanger) i MARIE G, som er noe så originalt som en djunkrigget X-99.