Søk i arkivet

Foto:

Seapilot 2Star 2014ELANORs store suksess

Tor Hove og Kjell Inge Heiberg klarte noe de aldri har klart før i Seapilot 2Star.

Tor Hove har vært med siden shorthanded-seiling i Norge hadde sitt morgengry i 2004. Makkeren Kjell Inge Heiberg kom med i 2006. Mange triumfer har de feiret og Tor Hove er blitt kåret til Årets Shorthanded-seiler flere ganger. Men noe har de aldri klart, så vidt vites: å vinne Seapilot 2Star over all.

ELANOR. Det klarte de til gangs i år, for med unnavindsføre ut fra start tok de tidlig ledelsen i klassen – og etter hvert også på over all-listen. Tor Hove har båret ELANOR-navnet med seg i flere båttyper; Elan 37, Elan 410 og Elan 350.

Årets ELANOR-utgave er en Elan 400, og det er en båt med planende egenskaper, som Hove har måttet slåss for å få Elan til å bygge.  Han har fått sin egen «Hove»-utgave som også markedsføres av Elan-verftet internasjonalt, men som er vesentlig lettere enn standard-utgaven, men likevel fullt turinnredet. Han mener standardutgavens tyngde ikke yter skrogformen og selve båt-ideen rettferdighet. Og det fikk han bevis for under Seapilot 2Star.

SPEED OG BYGE-RACE. – Når vi ser 15-tallet på loggen, blir det store avstander til vanlige deplasementsbåter, sier Tor Hove om grunnlaget for seieren, som ble lagt på etappen ned til Jomfruland.

Årets Seapilot 2Star ble på mange måter et «speedrace» der båtfart og båtegenskaper var tellende – om ikke helt avgjørende. For det var mye «stop and go» og omstarter, og dette kom som en konsekvens av store tordenskyer som ség ut fra land og ut i Skagerrak. Og disse bygene var det en utfordring å takle.

– Det gjaldt å seile på den riktige siden av disse bygene, sier Hove, som mener de satte «spikeren i kista» når det gjaldt over all-seieren da de klarte å komme rundt en byge som de andre seilte gjennom på vei nordover til runding av Færder. Da økte de avstanden til båtene bak.

SJANSELØSE. – Vi var sjanseløse mot ELANOR i år, sier en av Hove og Heibergs hardeste konkurrenter, Ludvig Daae om bord Bavaria 42 Match-en ILLE MORO. Det han sikter til er båttypen. De klarer rett og slett ikke å holde følge når ELANOR «tar av» med sin mer moderate deplasementsbåt. Når konkurrenten deres heller ikke gjør feil, mener han det blir vanskelig.

Ludvig Daae og makkeren Einar Stenersen Plathe vant sin klasse og var godt fornøyde med det, men før start uttalte Daae at de hadde ambisjoner om å forsøke å vinne over all.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

VANT KLASSE 4: Einar Stenersen Plathe og Ludvig Daae vant klassen for de nest største båtene. [SEILfoto: Morten Jensen]


POPULÆRE VINNERE. Under premieutdelingen som avsluttet Seapilot 2Star, ble Tor Hove og Kjell Inge Heiberg behørig bejublet, og de fikk stor applaus da de entret premiebordet som vinnere av regattaen. At de var populære vinner av regattaen ga volumet og klappingen et vitnesbyrd om.

En annen som fikk stor applaus var Kristin Songe-Møller, som gjennomførte Seapilot 2Star alene og fikk annenplass i sin klasse. Hun hadde, som hun fikk i HH Skagen Race og i Færder’n, fått dispensasjon for å seile alene.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

ALENE: Kristin Songe-Møller gjennomførte Seapilot 2Star alene og ble nr. 2. [SEILfoto: Morten Jensen]

Også de andre klassevinnerne ble behørig feiret. Robert Myhrer og Kjell Petter Bruun vant klassen for båtene med lavest NOR Ratingtall med båten PITERAQ – en Dufour 34. Bruun vant også seilasens to mediapriser, den ene som følge av en trekning blant alle deltagerne, den andre på grunn av dyktighet og iver i å publisere Instagram-bilder.

– Dette viser at det går an å både seile godt og å informere omverdenen om hva vi holder på med, sier han.

Premiene han vant var en helt ny 4G-router fra Netcom og et vanntett videokamera fra JVC.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

VANT KLASSE 1: Kjell Petter Bruun og Robert Myhrer vant klassen for de minste båtene. [SEILfoto: Morten Jensen]

Eilert Kamfjord og Mari Sveen vant klasse 2, og de fikk også premie for å være beste miksete lag. De seilte X-332en BLAAST inn til en overbevisende seier og de ble også nummer to over all.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

VANT KLASSE 2: Mari Sveen og Eilert Kamfjord vant klasse 2 og ble nr. 2 over all. [SEILfoto: Morten Jensen]

Alf Magne og Magnus Andersen vant klasse 3 i X-37-en ELDORADO. De vant også premien for å være beste foreldre/barn-lag. Det stilte flere slike lag opp. Mange ser på Seapilot 2Star som en fin felles opplevelse man kan dele.

De to andre klassene var det allerede nevnte ILLE MORO og ELANOR som vant.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

VANT KLASSE 3: Magnus og Alf Magne Andersen vant klasse 3.[SEILfoto: Morten Jensen]

MEDIABEGIVENHET. Regattaen ble behørig fulgt på internett der hele 262 nyhetssaker er blitt publisert under regattaens gang. Blant dem er det over 30 filmintervjuer, og det var også ved flere anledninger direktesendte innslag fra regattaens «studio» mens regattaen pågikk. De to første startene ble filmet ved hjelp av en drone, og hele regattaen kunne man følge ved hjelp av AIS-tracking, som sponsoren Seapilot 2Star sto for.

Gjenopplev hele regttaen på nettsiden til Seapilot 2Star.

Komplette resultater.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka. Mailen kan inneholde annonser.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen